Trendig

Varfor godslar vi?

Varför gödslar vi?

Gödslingen påverkar växterna på marken så att du får fler av de arter som växer när det finns mycket kväve. Till exempel ökar gräs och örter medan bärris som blåbär och lingon minskar. Lavar minskar medan olika mossor ökar. Mängden växter på marken minskar också eftersom skogen blir tätare och mindre ljus når marken.

Vad finns det för fördelar med konstgödsel?

Konstgödsel består av få näringsämnen, framför allt kväve, fosfor och kalium i en form som växterna lätt kan ta upp. Konstgödsel gödslar växterna, medan jorden och de djur och mikroorganismer som finns i den på detta sätt får ensidig näring.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med konstgödsel?

Problemet med konstgödsel är inte att kväve, fosfor eller kalium är giftigt. Dessa tre ämnen är nödvändiga näringsämnen som växterna behöver. Konstgödsel innehåller även tungmetallen kadmium som förgiftar marken, men det största miljöproblemet, förutom klimatpåverkan, är övergödningen som konstgödseln orsakar.

Vad innehåller Skogsgödsel?

I Sverige används endast ammoniumnitrat med tillsats av dolomit och bor (Skog-CAN) vid skogsgödsling med kväve. En normal engångsgiva är 120-150 kg kväve per ha. Denna giva kan ges upp till tre gånger per omloppstid beroende på läget i landet enligt gällande råd.

Vad ska man gödsla med?

Komposterat kogödsel hittar du liksom hönsgödsel i stora påsar i såväl trädgårdsbutiker som i vanliga matbutiker. Benmjöl är långtidsverkande, näringsrikt och passar fleråriga växter bäst. Benmjöl är rikt på fosfor och främjar framförallt blombildning, fruktsättning och rotbildning.

Hur bidrar jordbruket till övergödningen?

Det mesta tas upp av grödorna, men en del hamnar nedanför rotdjupet där den inte kan nås av växtrötterna. Växtnäringen förs istället vidare till grundvatten, diken och vattendrag och hamnar till slut i sjöar och hav. Det är en bidragande orsak till övergödning och Östersjöns algblomningar.

Varför kan för mycket gödning bli ett problem?

Växtnäringen förs istället vidare till grundvatten, diken och vattendrag och hamnar till slut i sjöar och hav. Det är en bidragande orsak till övergödning och Östersjöns algblomningar. Läckage av växtnäringsämnen från mark är naturligt, men odling av marken gör att läckaget ökar.

Share this post