Innehållsförteckning
Varför gulnar Svärmorstunga?
För låg temperatur vintertid och för mycket vatten är egentligen det enda som växten inte klarar av. Detta ger gulnande blad och så småningom ruttnar hela plantan. Svärmorstunga är både lättskött och tålig. Den tål torr luft och far inte illa av att torka ut ibland.
Är Svärmorstunga giftig?
Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.
Vad ska man ha för jord till Svärmorstunga?
Använd 50% Blomjord blandad med 50% Odlingssand, så får du en jord som dränerar väl. Svärmors tunga tycker inte om att stå länge i blöt jord. Vattna sällan men rejält, låt torka ut mellan vattningarna. Vattna den på fatet för att minimera risken att bladen ruttnar.
Hur planterar man om svärmorstunga?
När man först kommer hem med en sprillans ny svärmorstunga är ens första uppgift att plantera om den. På så sätt kan man säkerställa att rötterna i gott skick och att substratet är fräscht och fyllt med näring. Vanlig torvbaserad påsjord går bra, men allra bäst är det om man kan göra en egen, väl dränerad mix.
Hur ska svärmorstunga stå?
När det gäller placering av din svärmors tunga så passar den i flera olika lägen. I ett mer soligt fönster blir färgerna lite starkare på bladen, men den tål också mer skugga. Men se upp för den allra starkaste brännande solen som kan skada bladen.
Kan man klippa svärmorstunga?
Då svärmorstunga inte går att förgrena genom att klippa ner bladen är det bara samplantering som gäller om man vill att växten ska få ett fylligare utseende.
Hur delar man svärmorstunga?
Svärmorstunga växer som sagt snabbt och man kan få sticklingar både som kommer upp i krukan och genom att plantera om blad. – Växten har underjordiska rötter och stam, när den stöter i en kant sticker den upp, och så får man sticklingar, berättar Elisabeth Des Carlborg. Då är det bara att plantera om dem.