Innehållsförteckning
Varför infördes Genevekonventionen?
Första Genèvekonventionen Reglerna skapades ursprungligen år 1864 på initiativ av Röda Korsets grundare Henry Dunant. Man ansåg att sårade och sjuka som inte deltog i fientligheterna skulle skyddas och tas om hand, både civila och kombattanter (soldater).
Vad är syftet med Genevekonventionen?
Genèvekonventionerna från 1949 om skydd för krigens offer firar 70 år idag. Genèvekonventionerna utgör en viktig del av den internationella humanitära rätten, även kallad krigets lagar, som syftar till att begränsa mänskligt lidande under väpnad konflikt.
Vad är folkrättsliga principer?
Folkrätten består av regler och principer som reglerar hur stater och vissa andra internationella aktörer ska samarbeta och agera gentemot varandra. Folkrätten baseras främst på traktater (överenskommelser) och sedvanerätt.
Varför finns krigslagar?
Krigets lagar är ett annat namn för ”den internationella humanitära rätten”. Det är regler som har till syfte att humanisera krigföringen och begränsa lidandet i väpnade konflikter. Självklart vore det bäst om krig inte fanns, men så länge krig finns bidrar alltså krigets lagar till att göra dem mindre hemska.
Hur många länder har skrivit på Genèvekonventionen?
Sammanfattning. De tre första konventionerna omarbetades, en fjärde lades till och alla tillsammans ratificerades 1949. De benämns vanligen ”Genèvekonventionerna” eller ”Genèvekonventionen”. Omkring 200 länder har skrivit under överenskommelserna.
Hur kom folkrätten till?
Den så kallade Wienkonventionen från 1969 skapade ett system för hur sedvanerättens politiska avtal ska förvandlas till juridiska dokument, till exempel hur ingångna avtal ska hållas. Internationell rätt delas upp i folkrätt och internationell privaträtt. Den senare reglerar individers tvister över nationsgränser.
Vem skapar reglerna inom folkrätt?
Internationella organisationer, till exempel Förenta nationerna, Internationella Röda Korset och Internationella domstolen i Haag, företag och enskilda individer berörs emellertid också av folkrätten. Folkrättens rättskällor utgörs av internationell sedvänja och av internationella avtal.