Innehållsförteckning
Varför kan man inte äta insulin?
Om man äter eller dricker insulin bryts det ner i magtarmkanalen och kan inte tas upp och ha effekt i kroppen. Man måste därför ge insulin med hjälp av sprutor. Insulin sprutas inte direkt i blodet utan in i underhudsfettet (subkutant). Det tar därför en stund innan det når blodbanan och har effekt på blodsockret.
Vad är Diabetessjukdom?
Diabetes (Diabetes Mellitus) är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att sockerhalten i blodet är för hög. Varje gång vi äter kolhydrater bryts dessa ner till socker (glukos) i tarmen. Därifrån transporteras sockret till blodet och vidare till kroppens celler.
Vilket ämne saknas hos de som har diabetes?
De vanligaste sorterna är typ 1-diabetes, där autoimmuna processer angriper bukspottkörteln så att den inte producerar tillräckligt av hormonet insulin, och typ 2-diabetes, där cellerna ute i kroppen får en nedsatt känslighet för insulin så att det tillgängliga insulinet inte kan tas upp.
Vilka risker finns om patienten inte äter efter insulin?
Det viktigaste att tänka på då är att fortsätta tillföra insulin till kroppen, även om man inte kan äta! Kroppen kan annars inte få in energi i cellerna, vilket gör att man är i riskzonen att utveckla syraförgiftning, som är ett livsfarligt tillstånd!
Vad gör ketoner med kroppen?
När cellerna inte får någon energi från blodsockret förbränner de i stället kroppsfettet. Ketoner kallas en typ av syror som bildas om cellerna förbränner mycket fett. För mycket ketoner kan leda till ketoacidos och skada kroppen. Ketoacidos kallas även syraförgiftning.
Vad är skillnad på diabetes 1 och 2?
Vid typ 1-diabetes måste personen få insulin via injektioner i kroppen med hjälp av en spruta eller insulinpump. Insulin är ett livsviktigt hormon och kan endast ges via injektioner. Vid typ 2-diabetes är grunden alltid att se över och förändra levnadsvanor, ofta med tillägg av något läkemedel.
Vad ska man undvika som diabetiker?
Var försiktig med socker, salt och alkohol. Det viktigaste är att äta och dricka mindre eller inget av sötade drycker, godis, bakverk och snacks. Även salt och alkohol är det bra att vara försiktig med.
Vad ska man undvika när man har diabetes?
Här är sju steg för att minska risken att få diabetes typ 2
- Undersök om diabetes finns i släkten. Typ 2-diabetes har en hög grad av ärftlighet.
- Håll koll på midjemåttet.
- Rör på dig.
- Sluta röka.
- Stressa mindre.
- Ät nyttigare.
- Om du känner dig orolig, be att få testa ditt blodsocker hos en vårdcentral.
När ska patienten få Mixinsulin?
Mixinsulin ges till frukost och middag och har fördelen att kunna ges i direkt anslutning till måltid. Ofta ges mix-insulin till frukost och middag. I vissa fall behöver patienten senare även mix-insulin till lunch, dvs i det läget till samtliga 3 måltider.
Vem kom på insulinet?
Det mystiska ämnet insulin avslöjades till slut och gav dess upphovsmän, Frederick Banting och James Macleod Nobelpriset 1923.