Trendig

Varfor maskkompost?

Varför maskkompost?

Den stora fördelen med en maskkompost i jämförelse med ”vanlig” kompostering är att nedbrytningen sker så snabbt. Dessutom är maskkomposten luktfri om den sköts rätt och kan därför användas inomhus.

Hur gör maskar jord?

Daggmasken andas med huden och måste vara fuktig hela tiden. På natten kryper daggmasken upp till ytan och drar ner löv och andra växtdelar i jorden som den sedan äter. När det har regnat fylls maskarnas gångar med vatten och många daggmaskar kryper då upp på marken.

Hur snabbt blir gräs jord?

Hur lång tid tar det innan komposten är färdig? Det beror lite på förhållandena där inne i komposten, mellan syre, värme, kol och kväve. Det kan gå så fort som på 3-4 månader, men brukar snarare ta ett drygt år – beroende på vad man lägger i den och när på året du startar.

Kan man odla mask?

Fördelar med maskkompost Genom att ta maskar till hjälp för att bryta ner delar av hushållsavfallet får man: Ekologisk, näringsrikt maskgödsel som kryllar av mikroliv som är så viktig för växterna vi odlar. Lakvatten sprängfyllt med näring och mikroorganismer för att vattna och spraya på växterna.

Kan man lägga aska i komposten?

Aska i komposten Aska fungerar som kalk och höjer ph-värdet i din kompost. Strö aska över din kompost, men inte för mycket, rekommendationen är cirka 3-5 kg aska per kubik trädgårdskompost.

Vilka växter kan man gödsla med aska?

Aska innehåller många nyttiga näringsämnen som växterna behöver, bland annat kalium och kalcium (kalk). Alla växter behöver kalium särskilt vedartade växter som pioner, rosor och många andra buskar. Fruktträd, särskilt plommon och körsbär, behöver kalium liksom tomater och kålväxter.

Vilka växter gillar Träaska?

Användning av vedaska i trädgården

  • Strö ut på gräsmattan.
  • Sprid till växter som ska blomma och bära frukt som bärbuskar, fruktträd, fleråriga köksväxter som sparris samt rosor.
  • Undvik surjordsväxter som blåbär och rhododendron samt att sprida i komposten (där mikrolivet vill ha en svagt sur miljö.

Share this post