Innehållsförteckning
Varför passar armeringsstål och betong så bra tillsammans?
Armeringsjärnets uppgift är att förstärka betongen vid gjutning och murning. För att förbättra fästet i betongen kan tunna armeringsjärn svetsas samman till armeringsnät. Armeringsnät är bra för att hämma sprickbildning och binda ihop betongen.
Varför används armeringsnät i grunder?
Armering används för att öka betongens draghållfasthet som i oarmerat skick är låg. Vid grundläggning används armeringsstål för armering av kantbalken. Armeringsnät används i första hand som sprickarmering i betongplattan. Vi levererar armering i alla dimensioner.
Varför armerad betong?
För att åstadkomma konstruktionselement, som klarar andra belastningar än rent tryck måste man förbättra betongens förmåga att uppta dragkrafter. Detta görs genom att gjuta ihop betongen med andra material, som har god draghållfasthet. Det vanligaste är att man gjuter in stänger av stål i betongen. Man armerar den.
Hur klippa armeringsjärn?
Så här kapar du armeringsnät Du kan välja att kapa dina armeringsnät med en vinkelslip, men det är mycket lättare, tystare och enklare att klippa av dem med en bultsax. Det kan göras exakt, snyggt och ljudlöst. Bultsaxen är det bästa verktyget för att kapa armeringsnät.
Hur många distanser till armeringsnät?
Armeringsdistansen finns i olika höjder och lyfter armeringen i plattan så att den kommer upp och ligger mer i mitten av betongen. Man rekommenderar att armeringsdistansen monteras med 1 per löpmeter under det raka stålet och 2-3st. per/m2 under nätmattorna.
När måste man armera betong?
Vid mindre gjutningar räcker i de flesta fall med att man armerar med armeringnät medan man vid större betongkonstruktioner i regel behöver använda både armeringsnät och armeringsjärn. Detta syftar till att ta upp sträckkrafter, skärkrafter, tryckkrafter och minska krympsprickor.
Varför krymper betong?
Några principer om värme och fukt Värmen tillåts flöda ur betongen och drar med sig vatten ut ur betongmassan. Betongen krymper och betongytan spricker. Täcker du betongen direkt så stannar både värmen och vattnet kvar. Betongen krymper inte och det blir inga krympsprickor.