Innehållsförteckning
Varför sjönk vasaskeppet 1628?
Vasa sjönk utanför Beckholmen på sin jungfrufärd 1628. Hon hade bara seglat 1 300 meter innan en kastvind fick skeppet att kantra och ta in vatten genom luckorna på nedre batteridäck. Skeppet beställdes 1625. Flottan var klen och Gustav II Adolf ville ha Vasa till kriget mot Polen.
Varför byggde man vasaskeppet?
Vasa byggdes på Skeppsgården i Stockholm för kriget mot Polen. Vasa sjösattes 1627 och förliste 10 augusti 1628 i Stockholms hamn.
Hur såg Vasa skeppet ut?
Vasaskeppet var en imponerande krigsmaskin Att bygga Vasa tog nästan två år. Det blev ett praktfullt fartyg. Det 61 meter långa (69 meter inkl bogspröt) och 10,5 meter breda regalskeppet Vasa vägde 1 300 ton. Stormasten reste sig 52 meter över kölen…
Varför byggdes regalskeppet Vasa?
Vad åt de ombord?
Inomskärs fick alla ombord äta sin egen matsäck, först ute på öppet vatten lagades mat i en stor gryta i kabyssen, skeppets kök. Där lagades ärtsoppa och grynvälling, en form av gröt. Mat ombord skulle hålla länge, därför torkades och saltades varor för att konserveras. Torkad och saltad fisk och kött var vanligt.
Vad hände 1628?
På bara några minuter vändes glad feststämning till katastrof och mänsklig tragedi. Det var den 10 augusti 1628 när det som skulle vara Östersjöns mest fruktade krigsskepp, Vasa, gick under i Stockholms ström inför ögonen på dem som byggt henne. Det var sen eftermiddag när det äntligen var dags.
Hur stor besättning skulle Vasa ha?
Vasa var beräknat för en besättning på 450 man. Varav ca 300 soldater. Övriga ca 150 var sjömän med olika uppgifter ombord.
Vad åt dom ombord på Vasa?
I en stor järngryta som rymde 180 liter, skulle kocken ha kokat ärtsoppa och grynvälling över den öppna spisen. Vid måltiderna satt båtsmän och soldater på däcksgolvet i små grupper, så kallade backlag. De åt ur en gemensam träskål som kallades back. Var och en hade med sig sin egen sked.
Vad lastades vasaskeppet med?
Den 24 april 1961 lyftes skrovet upp till ytan med hjälp av vajrar, uppblåsbara pontoner och hydrauliska domkrafter. Idag kan Vasa och drygt 25 000 föremål ses på ett Vasamuseet i Stockholm. Vasa är världens enda bevarade 1600-talsskepp som ger oss en viktig kunskap om hur man levde under 1600-talet.
Hur många skelett hittade man efter bärgningen av vasaskeppet?
Vid utgrävningen av Vasa hittades kvarlevor i form av skelett från minst 17 personer, kanske till och med upp till 19 personer. De flesta av dessa var män ur besättningen, men det fanns även två kvinnor och ett barn, förmodligen familjemedlemmar till besättningen.
När bärgade man vasaskeppet?
I år är det 60 år sedan bärgningen av Vasa. Den 24 april 1961 klockan 9.03 stack de första delarna av skeppet upp ovanför vattenytan. Efter knappt 333 år på bottnen av Stockholms ström kom Vasa upp i dagsljuset igen. Den här speciella händelsen uppmärksammar Vasamuseet digitalt på flera olika sätt.