Innehållsförteckning
Varför ska man lyssna aktivt?
Att kunna lyssna aktivt är en förutsättning för att gynna processen. Aktivt lyssnande kan beskrivas som förmågan att möta personen där den befinner sig och ge respons på vad personen säger. Det i sin tur förutsätter att samtalsledaren behärskar färdigheten att lyssna.
Varför är det viktigt att lyssna på andra?
När en person känner att någon lyssnar fullt ut skapar det känslor av att bli sedd och mött med respekt. Känslor som har stor inverkan på hur vi mår. Att lära sig lyssna aktivt handlar som så mycket annat om träning. Det är en förmåga som kan övas upp.
Hur är man en aktiv lyssnare?
Att lyssna aktivt innebär att göra det tydligt för den andra personen att du faktiskt lyssnar, till exempel genom att nicka eller göra små ljud som bekräftar att du lyssnar (och att du fortfarande är vaken…). Det handlar om att vara helt och hållet närvarande istället för att stå och tänka på något annat.
Hur länge orkar man lyssna aktivt?
En person klarar i genomsnitt att vara fullt koncentrerad på något i 90-120 minuter, beroende på uppgiftens svårighetsgrad, omgivningens distraktioner, samt individuella skillnader.
Hur stor förmåga har jag att lyssna på andra?
När du lyssnar på någon annan kan du aldrig riktigt veta vad de har att berätta. Öppna frågor skapar utrymme för dem att utveckla sitt eget perspektiv. Att ställa öppna frågor visar också att du är intresserad av vad de tänker och tycker.
Är jag en bra lyssnare?
Om du vill bli en bra lyssnare, vilket är en grundläggande egenskap för att vara en bra ledare, behöver du fokusera helt på den andra personen. Det visar respekt och du ger samtidigt något av det bästa du har till dina medarbetare – din tid. Att vara en bra lyssnare innebär också att inte avbryta den andra personen.
Varför är det värdefullt att kunna lyssna aktivt i sin yrkesroll?
Aktivt lyssnande, öppna frågor och sammanfattningar används för att ta reda på vilka kunskaper en person har och hur individen kan använda sina egna resurser. Det gemensamma arbetet bör vara målfokuserat.
Hur bedömer du din egen förmåga att lyssna aktivt?
Strategier under lyssnandet
- Använd visuella ledtrådar som du kan få genom att betrakta omgivningen, talarens kroppsspråk eller ansiktsuttryck.
- Försök lyssna efter någon specifik information.
- Lyssna efter nyckelord som du känner till.
Varför är kommunikation så viktigt inom vård och omsorg?
Inom vård och omsorg behöver både den verbala och den icke verbala kommunikationen fungera för att verksamheten skall kunna bedrivas på ett säkert sätt. Kommunikation som underlättar ett informationsutbyte mellan patient och personal är en av de allra viktigaste förutsättningarna för god och säker vård.
Hur visar jag att jag lyssnar?
Vända dig helt mot den du lyssnar på. Ha en öppen hållning, d.v.s. skärma inte av dig genom att exempelvis korsa armarna över bröstet. Luta dig något mot den som talar. Upprätthåll ögonkontakt.
Hur gör du för att visa att du lyssnar?
10 smarta saker som får dig att lyssna bättre
- Se på den du talar med, sitt upp och luta dig lite mot den som talar för att visa med din kropp att du är där.
- Håll lagom och varierad ögonkontakt.
- Minimera alla yttre störningar.
- Visa att du är med genom att humma, nicka, höga ögonbrynen och med ditt minspel.