Innehållsförteckning
Vem är arbetsgivare på en skola?
I fristående skolor är huvudmannen arbetsgivare och ytterst ansvarig för arbetsmiljön. Huvudmannen kan vara en juridisk eller fysisk person. Huvudmannen ska, liksom för kommunala skolor, ge förutsättningarna för arbetsmiljöarbetet och se till att arbetsmiljölagen följs i verksamheten.
Hur påverkas du av den rådande arbetsmiljön på skolan?
Arbetsmiljön i skolan kan vara ditt klassrum och övriga lokaler. Det kan till exempel vara hur hög ljudnivån är i matsalen och hur ljust det är i klassrummet. Buller, ostädade toaletter eller dålig ventilation är exempel på fysiska risker i arbetsmiljön som kan påverka hur du mår.
Vem bestämmer egentligen över skolan?
Kommunen är huvudman för kommunala skolor. För fristående skolor är skolans styrelse huvudman. Huvudmannen bestämmer hur skolan ska arbeta, ser till att skolan har de resurser som krävs och ska hela tiden arbeta för att skolan ska bli bättre. Det är huvudmannen som ansvarar för att alla elever ska nå målen.
Varför är det viktigt att fundera på hur arbetsmiljön ser ut?
Att se till att arbetsmiljön är bra på en arbetsplats handlar till stor del om att uppmärksamma och utveckla det som gör att människor mår bra på en arbetsplats, så kallade friskfaktorer. Friskfaktorer är sådant som får människor att trivas och må bra, hemma och på arbetet.
Kan en elev diskriminera en annan elev?
Du som är elev har rätt att inte bli diskriminerad i skolan. Det står i lagen. Att bli diskriminerad innebär att du blir kränkt eller på annat sätt sämre behandlad än någon annan elev för att du till exempel har ett visst kön eller en viss hudfärg.
Vem bestämmer hur mycket pengar en skola tilldelas varje år?
Inför varje år tar kommunen ställning till hur mycket av dessa pengar som tilldelas varje verksamhetsområde såsom skola, äldreomsorg, socialtjänst, kultur och fritid med mera. De riktade statsbidragen avser däremot att finansiera ett specifikt ändamål eller uppdrag och måste användas till det.
Vem granskar skolan?
Skolenkäten. Skolinspektionen granskar regelbundet alla skolor, för att se att de följer de lagar och regler som finns för verksamheten. Enkäterna med föräldrar, elever och personal är en viktig del av granskningen. De hjälper till att få en så bra bild av varje skola som möjligt.