Trendig

Vem ar hinduernas ledare?

Vem är hinduernas ledare?

Inom hinduismen kallas ledarna för brahmaner och gurus.

Vad är en guru?

Svar: Det böjs en guru, gurun, flera guruer, de guruerna. Ordet kommer från sanskrit och betyder ’vördnadsvärd’. Egentligen avser det en andlig ledare inom hinduism, men det har också kommit att beteckna en ledande person inom något område.

Vad gör guru?

– Gurun är en förmedlare av en andlig tradition. Varje guru är en länk i en lång kedja av andliga mästare, och förvaltar ett arv med rötter i det avlägset förflutna. Två mycket viktiga egenskaper hos en guru är kunskapen om skrifterna, samt att han eller hon är konstant förankrad i den högsta verkligheten, brahman.

Vad är en Moksha?

Inom hinduismen strävar man efter att komma ur samsara med dess kretslopp av återfödelse. Först då uppnås moksha – befrielse eller frälsning. Att återfödas är negativt. För att slippa återfödas måste all karma utplånas.

Vilka är de tre största inriktningarna inom hinduismen?

Vishnu, Shiva och Shakti.

Vad är en guru och vad ska den göra?

Guru (sanskrit गुरु), den ”ärevördige”, den som skingrar mörkret, lärare, är i hinduism och buddhismen en personlig andlig lärare. En människa som med sin närvaro, sitt sätt att vara, stöttar dig att bli och vara den du är. Sedan urminnes tider skall man bemöta sin guru med samma respekt som gudarna.

Är ju en guru?

Guru betyder i stort sett samma sak som vishetslärare.

Vad är moksha och nirvana?

Inom hinduismen tror man på fler gudar medans inom buddhismen så tror man inte på någon gud alls. Det finns skillnader mellan Moksha och Nirvana, det är helt olika tillstånd. Man slipper återfödas men Moksha = världssjäl, och Nirvana = utslocknande och total stillhet.

Vad innebär moksha och nirvana?

d v s behöver hela tiden återfödas till något annat för att slutligen uppnå harmoni, Nirvana. I Hinduismen är det inte lidandet och människans otillfredsställelse som gör att man tror på en återfödelse, för en hindu är det en själavandring efter döden tills man uppnår moksha.

Share this post