Trendig

Vem bestammer dodsstraff?

Vem bestämmer dödsstraff?

Dödsstraff är en straffrättslig påföljd som innebär att en domstol dömer en brottsling till döden genom avrättning.

Vad tycker svenska folket om dödsstraff?

Dödsstraffet bryter mot den mest grundläggande mänskliga rättigheten – rätten till liv. Det är ett omänskligt och förnedrande straff. Dödsstraffet är diskriminerande. Det används ofta mot de svagaste i samhället – de fattiga, de etniska och religiösa minoriteterna, människor med mentala funktionsvariationer.

Vad ska man gör för att få dödsstraff?

De rättssystem som utdömer dödsstraff består av människor som dömer. Människor kan göra fel. Att oskyldiga människor döms är inte ovanligt. Rättssystem kan vara diskriminerande, vilket gör att vissa grupper av människor i högre grad riskerar att dömas till döden i de länder där dödsstraff förekommer.

Vem avrättar?

I november tillkännagav vietnamesiska myndigheter att 85 avrättningar hade utförts under 2018, vilket gör att landet finns bland de fem länder i världen som avrättar flest människor. Om Kina räknas bort har 78 procent av alla rapporterade avrättningar ägt rum i bara fyra länder: Iran, Saudiarabien, Vietnam och Irak.

När avskaffades dödsstraffet i fredstid?

Dödsstraffet i fredstid avskaffades i Sverige 30 juni 1921 (i enlighet med riksdagsbeslut 7 maj 1921 om lag 1921:288 och Kunglig Majestäts proposition 1921:144). Dödsstraffet i krigstid avskaffades 1973.

Varför är dödsstraff förbjudet i Sverige?

I Sverige är dödsstraff helt förbjudet sedan 1975 i Regeringsformens 2 kap, 4 § med frasen ” Dödsstraff får inte förekomma ”. Fram till början av 1800-talet var döden den vanligaste bestraffning för grövre brott, eftersom fängelse var ovanligt. 1734 års lag stadgade dödsstraff för 68 olika typer av gärningar.

Vad innebär dödsstraff?

Förespråkarna för dödsstraff påpekar att gärningsmän som avrättas aldrig mer kan återfalla i brott, vilket innebär att människor besparas lidande. Ofta framhävs också dödsstraffets förmodade förmåga att avskräcka från grövre brott. Detta resonemang förutsätter att människan handlar rationellt och självständigt.

Share this post