Innehållsförteckning
Vem har beslutat om EUS gröna giv?
Den europeiska gröna given lanserades av kommissionen i december 2019, och Europeiska rådet tog upp den vid sitt möte i december samma år. Omställningen till klimatneutralitet kommer att medföra betydande möjligheter i fråga om bland annat.
Vilka produkter är KRAV-märkta?
I mataffären kan du hitta grönsaker, frukt, kött, mjölk, ägg och mycket annat med ett KRAV-märke på. KRAV-märket talar om att maten är ekologisk och mer hållbar. Det betyder att bonden har använt naturliga ämnen och gödsel från djuren i sina odlingar – inga kemikalier som är främmande för naturen.
Vad innebär odling av KRAV-märkta bananer?
Bra saker med KRAV-märkta frukter och grönsaker De har inte besprutats med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det betyder mindre kemikalier i grundvatten, vattendrag och odlingsjord, större biologisk mångfald och bättre livsvillkor för fåglar och pollinerare. Det betyder också mindre kemikalier i din mat.
Vilka två mål i Taxonomiförordningen kommer att tillämpas först?
Från 1 januari 2022 är taxonomiförordningen tillämplig för de två klimatrelaterade miljömålen. Från 1 januari 2023 utökas den till att bli tillämplig även för vatten och marina resurser, omställning till en cirkulär ekonomi, miljöförstöring och biologisk mångfald.
Vad innebär taxonomi?
Vad är taxonomin? Taxonomin är ett verktyg för att identifiera miljömässigt hållbara investeringar. Det är ett gemensamt klassificeringssystem för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter, som syftar till att hjälpa investerare att identifiera och jämföra miljömässigt hållbara investeringar.
Varför är det bättre med KRAV bananer än konventionella?
Genom att ställa krav på den importerade frukten kan vi bidra till bättre arbetsförhållanden för de som arbetar på plantagerna där kemiska bekämpningsmedel används och för de som lever i samhällena runt omkring. Dessutom skonas växter och djur som tar skada av de gifter och kemikalier som sprids.
Vilken information ska anges enligt EU:s Taxonomiförordning?
Taxonomiförordningen trädde i kraft den 12 juli 2020. Kommissionen ska enligt förordningen anta delegerade akter i vissa delar, bland annat för att fastställa så kallade tekniska granskningskriterier för att avgöra under vilka villkor en viss ekonomisk verksamhet ska anses vara hållbar i taxonomin.