Innehållsförteckning
Vem har tillgång till journal?
Det som står i patientjournalen skyddas av sekretess. Det innebär att alla uppgifter ska skyddas mot att obehöriga får tillgång till dem och kan sprida dem. Det är bara den personal som deltar i vården av dig eller som av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom vården som har rätt att läsa journalen.
Vem äger min journal?
Vem äger journalen? Enligt arkivlagen är det landsting som upprättat journalen också ägare till journalen, undantaget privat vårdgivare.
Vad händer om man läser någons journal?
Att olovligen kolla i någons journal är dataintrång – Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB – Lawline.
Har patienten rätt till sin journal?
Patienten har rätt att begära ut journalhandling för att läsas, skrivas av eller kopieras. Det finns ett fåtal undantag till denna rättighet, som anges i Patientdatalagen. Idag kan dessutom patienter läsa sin journal via 1177 Vårdguidens e-tjänster från de allra flesta vårdinrättningar i landet.
Vad innebär samtycke vid journalföring?
Sammanhållen journalföring innebär att alla vårdgivare du har haft kontakt med kan med ditt samtycke få direktåtkomst till läsa varandras uppgifter som är relevanta för din vård, men uppgifterna kan vara registrerade i olika digitala journalsystem.
Vad avser en Journalhandling enligt Patientdatalagen?
Med journalhandling avses i lagen en ”framställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel och som upprättas eller inkommer i samband med vården av en patient och som innehåller uppgifter om patientens hälsotillstånd eller andra …
Vad ska en patientjournal innehålla?
Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer. Enda undantaget är om du gör ett hiv-test. Då har du rätt att vara anonym.
Hur ska journaler hanteras?
Det är patientdatalagen som reglerar hur journaler ska hanteras. Lagen styr bland annat hur journalerna ska skrivas och hur uppgifterna i journalen ska skyddas. Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer.
Vilka sätt kan du läsa journalen på?
Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.
Hur länge ska journaler sparas?
Journaler sparas i minst tio år Journaler måste sparas i minst tio år efter den senaste anteckningen. I vård som drivs av en region sparas en stor del av journaluppgifterna för all framtid. Även privata vårdgivare är skyldiga att behålla journalerna i tio år, därefter får de förstöras.