Trendig

Vem ringer man vid skadat djur?

Vem ringer man vid skadat djur?

Kontakta länsstyrelsen eller polisen. De vet vem i länet som har tillstånd att ta hand om skadade djur. Kontakta organisationen Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt. De har rätt att hantera skadade djur och är duktiga på att ta hand om dem.

Vilka djur ska man bromsa för?

Men enligt Boris Karlqvist är älgen och kronhjorten de enda djuren du ska väja för. Resten: rådjur, vildsvin, varg och grävling ska du bara bromsa när du möter – aldrig svänga. De djuren är kortare än motorhuven och kan inte ta in sig i bilen.

Vad gäller vid skadat vilt?

40a§ jaktförordningen säger följande: Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark. Man har alltså en rätt men ingen skyldighet att avliva ett djur.

Får man väja för djur?

Ska man väja om ett rådjur plötsligt dyker upp på vägen framför ditt fordon? Nej, du ska inte väja för rådjur eller annat klövvilt som är lägre än bilens motorhuv, istället ska du bromsa för att undvika en kollision. Men om du inte hinner få stopp på bilen i tid ska du alltså inte försöka väja undan.

Ta varningsmärken för vilt på allvar. Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning. Detta gäller om du råkat ut för eller upptäcker en viltolycka. Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan.

Får man döda djur i skogen?

Vilda djur kan lämnas i skogen utan att begravas eller grävas ner utan att det behövs tillstånd. Det är alltid markägaren i första hand som är ansvarig för döda djur i skog och mark. Om du hittar dött vilt som räknas som ”statens vilt” ska det anmälas till polisen.

Paragraf 40b i jaktförordningen anger att om man anträffar frilevande vilt så skadat eller i en sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark.

Share this post