Trendig

Vem ska signera nar lakemedlet overlamnas till patienten?

Vem ska signera när läkemedlet överlämnas till patienten?

Varje enskild iordningställd, överlämnad och administrerad dos av läkemedel ska signeras i utdelningslistan. Om patientens personligt medförda läkemedel används ska dessa också dokumenteras i läkemedelsjournalen.

När ska du signera på Signeringslistan?

Överlämnandet ska signeras för varje typ av dispensering (dosett, dospåsar ), för varje läkemedel och klockslag. Om läkemedel inte kan ges av någon anledning ska aktuellt nummer som finns på signeringslistan fyllas i och även signatur.

Vad menas med Administreringssätt?

Administrering innebär att läkemedlet tillförs patienten av personal antingen genom att patienten sväljer läkemedlet eller att det administreras på annat angivet sätt, till exempel genom injektion.

Vilken lag styr över delegering?

Regler om hur delegering ska gå till finns främst i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1997:14) om delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård.

Hur man ska hantera läkemedel styrs av?

Socialstyrelsen skriver föreskrifter om ordnination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomför tillsyn utifrån Socialstyrelsens föreskrifter samt övervakar hur läkemedel används i vården. IVO handlägger även Lex Mariaanmälningar.

Vad innebär signatur på Signaturlistan?

Lista med signatur och fullständigt namn på de som utför delegerade uppgifter. Bor vårdtagaren i sitt eget hem skall en signaturlista finnas i deras ”hemmapärm”. En signaturlista ska även förvaras hos sjuksköterska eller enhetschef.

Vad är ett Egenvårdsintyg?

Ett egenvårdsintyg skrivs ut av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Till exempel läkare, distriktssköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut. Intyget visar att man har bedömt att du själv kan ta ansvar för de åtgärder som behöver göras för din hälsa.

Vilka olika administreringssätt känner du till?

Administrering av läkemedel

  • Tablett. skall alltid ges med minst ett halvt glas vatten och vårdtagaren ska sitta eller stå upp för att minska risken att det fastnar i matstrupen.
  • Brustablett.
  • Dospulver.
  • Flytande läkemedel.
  • Inhalationer.
  • Klysma.
  • Stolpiller.
  • Tuggtabletter.

På vilka sätt kan man administrera läkemedel?

Det vanligaste är genom munnen, men det också vara via lungor, ändtarm, injektion eller slemhinnor. De flesta behöver tas upp i blodet för att kunna fungera. När ett läkemedel tagits upp i blodet förs det till kroppens olika organ. En del läkemedel sprids i hela kroppen, och andra förs till vissa kroppsdelar.

Share this post