Trendig

Vem upptackte malaria?

Vem upptäckte malaria?

År 1880 upptäckte dock den franska läkaren Alphonse Laveran att sjukdomen orsakades av en parasit. Upptäckten var av stor betydelse och gjorde att Alphonse Laveran år 1907 erhöll Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Var i Sverige malaria 1933?

“Ingen sjukdom här i landet är mera bekant och mera gängse än frossan.” Det sista inhemska fallet av malaria i Sverige inträffade år 1933. Anledningen till att malarian var så vanlig i Sverige är att malaria sprids av myggor av släktet Anopheles och i Sverige finns det fyra arter av detta släkte.

Hur diagnostiserar man malaria?

Snabbtest som baseras på detektion av parasitantigen i blodet ger ett diagnostiskt stöd där mikroskopi inte är direkt tillgänglig eller som komplement under jourtid. På de flesta sjukhus i Sverige används snabbtest som identifierar såväl P falciparum som andra arter (P vivax, P ovale, P malariae).

Hur vet jag om jag har fått malaria?

Karaktäristiska symtom vid malaria är periodvis återkommande feber och frossa varannan eller var tredje dag. Andra symtom kan vara illamående, huvudvärk och muskelvärk. Vid en infektion med P. falciparum är febern ofta kontinuerlig och patienten kan bli medvetslös, få svåra diarréer och utveckla chock.

Hur länge har malaria funnits?

Johan Linders Tanckar om Frossan och Kinkinabarken från 1717 inleds med orden ”Ingen sjukdom här i landet är mera bekant och mera gängse än frossan.” Den första kända malariaepidemin i Sverige inträffade 1575–76. Under 1700- och 1800-talet var det regelbundna epidemier av frossa på många ställen i landet.

Finns det malaria i Sverige?

I Sverige finns ett femtiotal stickmyggarter, varav åtta kan sprida malaria. Det är framför allt två som man anser har varit delaktiga i tidigare spridning av sjukdomen i Sverige, källarfrossmyggan, Anopheles messeae, och stallfrossmyggan, Anopheles atroparvus.

Share this post