Trendig

Vilka ar de atta millenniemalen?

Vilka är de åtta millenniemålen?

Så kom millenniemålen till.

  • Mål 1: Halvera jordens fattigdom och hunger.
  • Mål 2: Se till att alla barn får gå i grundskola.
  • Mål 3: Öka jämställdheten mellan kvinnor och män.
  • Mål 4: Minska barnadödligheten.
  • Mål 5: Förbättra mödrahälsan.
  • Mål 6: Stoppa spridningen av hiv och aids.
  • Mål 7: Säkra en hållbar utveckling.
  • Mål 8:

Vad menas med Agenda 30?

Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Vilka länder Agenda 2030?

Den 25 september 2015 antog FN:s alla medlemsländer i generalförsamlingen den historiska resolutionen Agenda 2030 för hållbar utveckling. Hittills har totalt 193 länder världen över formulerat och antagit de globala målen. De globala målen består av 169 delmål och 244 indikatorer.

Har vi uppnått millenniemålen?

Målet att lika många flickor som pojkar ska börja skolan, liksom att halvera andelen människor utan dricksvatten har också nåtts. Dessutom har vi sett framsteg i kampen mot såväl hiv/aids som malaria och tuberkulos. Det enda målet där vi inte har sett en positiv utveckling är målet om ekologisk hållbarhet.

Vad handlar Agenda 2030?

Hur lyder de 8 millenniemålen som UNDP FN s utvecklingsprogram tagit fram?

Millenniemålen är Förenta Nationernas millennieskiftes-satsning på åtta mätbara mål för att förbättra livet för fattiga människor och att skapa förutsättningar för en hållbar global utveckling i världen.

När skulle millenniemålen varit uppnådda?

I september 2015 antogs de nya globala utvecklingsmålen av FN:s generalförsamling. De nya målen ersatte de åtta millenniemålen som skulle vara uppnådda i december 2015.

När ska millenniemålen uppnås?

Globala målen ersatte den 1 januari 2016 de åtta millenniemålen som FN och världens länder hade arbetat med sedan år 2000. Millenniemålen, som främst världens fattigare länder arbetade med, skulle ha uppnåtts år 2015.

Vad går de globala målen ut på?

Målen handlar bland annat om att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar och säkerställa en fredlig och inkluderande värld. Genom att arbeta för att nå målen så uppnår vi också en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling.

Millenniemålen

  1. Utrota fattigdom och svält.
  2. Utbildning för alla.
  3. Uppnå jämställdhet.
  4. Minska barnadödligheten.
  5. Förbättra mödrahälsan.
  6. Stoppa spridningen av hiv, aids och andra sjukdomar.
  7. Säkerställa en miljömässigt hållbar utveckling.
  8. Bilda ett globalt partnerskap för utveckling.

Share this post