Trendig

Vilka arenden avgors i Europadomstolen for manskliga rattigheter?

Vilka ärenden avgörs i Europadomstolen för mänskliga rättigheter?

Europadomstolen finns i Strasbourg och heter formellt Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Europadomstolens uppgift är att avgöra om en medlemsstat har kränkt någons rättigheter enligt Europakonventionen. Den kan också besluta att staten ska betala ut ett skadestånd till den som klagat.

Hur hittar man domar från Europadomstolen?

På Sveriges domstolars webbsida finns också ett register över domar som har refererats i tidigare nyhetsblad, från och med nr 1/01. Registret består av en Excel-fil som öppnas i ett nytt fönster och består av sju olika kolumner.

Vad kan man anmäla till Europadomstolen?

Staterna kan bryta mot konventionen genom att ha bestämmelser, exempelvis en lagregel, som strider mot konventionen. Men även enskilda beslut av myndigheter och domstolar kan utgöra brott mot konventionen. Konventionen utgör svensk lag. Du måste först ha uttömt alla inhemska möjligheter och instanser för att få rätt.

Vad krävs för att överklaga till Högsta domstolen?

Överklaga och begär prövningstillstånd

  1. Ta med detta i ditt överklagande.
  2. Ange vilka skäl som finns för att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd.
  3. Skicka överklagandet till den hovrätt som avgjorde målet.
  4. Högsta domstolen handlägger ditt överklagande.
  5. Så lång tid tar det.
  6. Domstolen skickar beslutet till dig.

Vilka är Europadomstolen för de mänskliga rättigheternas huvuduppgifter?

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, också kallad Europadomstolen, har sitt säte i franska Strasbourg. Domstolens uppgift är att granska påstådda brott mot den Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna från 1950.

Vad innebär en fällande dom i Europadomstolen?

Domstolen är inte en vanlig överklagandeinstans och ska inte överpröva de nationella avgörandena i hela deras vidd. Den kan inte ändra eller upphäva ett nationellt beslut men Sverige har en ovillkorlig skyldighet att respektera domstolens domar.

Share this post