Innehållsförteckning
Vilka attityder finns till Kronolekter?
Vilka attityder finns till kronolekter? Utgå ifrån flera olika sammanhang. Äldre tycker ofta att ungdomar som använder slang låter lata eller ouppfostrade. Unga människor kan tycka att äldre människor låter töntigt.
Vilka attityder till ditt språkbruk möter du?
Attityderna till språk är egentligen inte attityder till språket i sig utan till gruppen som talar det (Bijvoet 2007:120). Olika attityder kan berätta mycket om omgivningen, grupptillhörighet och maktrelationer i samhället.
Hur ser svenskarnas attityder gentemot dialekter ut?
Attityderna gäller både den allmänna synen på dialekt men också mer specifikt när det kommer till undervisningssituationer. Det generella resultatet visar att attityderna till dialekt i allmänhet är övervägande positiv.
Vad är attityder till språk?
Språkattityder är inget man föds med, utan de är inlärda. Och individers attityder speglar ofta större mönster som tas för givna i samtiden. När man blir medveten om dem kan man tycka något om dem, och förhålla sig till dem på ett annat sätt.
Vad beror kronolekter på?
Kronolekt. Kronolekter är de skillnader i språket som påverkas av talarnas ålder. Om du jämför vilka ord du och dina äldre släktingar använder märker du säkert en skillnad. Det handlar inte bara om vilka ord man använder men också om hur snabbt man pratar, vad man pratar om och så vidare.
Vilka attityder finns till sociolekter?
Attityderna till sociolekter skiljer sig mellan olika människor. Traditionellt har medelklassociolekten haft en högre status, och arbetarklassen en lägre. Detta beror på deras ställning och status i samhället. Däremot finns det många arbetare som känner det motsatta.
Vilka attityder finns till den språkliga variationen du valt?
För många är det lättare att tycka om dialekter som talas långt ifrån huvudstaden, exempelvis värmländska eller gotländska. Även privata erfarenheter kan påverka våra attityder. Vi kan förknippa en dialekt med en enskild individ, och vår attityd till dialekten blir då densamma som till personen som talar den.
Hur är attityden gentemot Ungdomsspråk?
Resultatet visar att ungdomar är väl medvetna om sitt språkbruk och hur de använder det. Undersökningen visar även att språket är genusrelaterat då vi ofta fostras in i våra roller. Attityderna till språket är att det i skolan upplevs som fult med mycket svordomar, vilket eleverna dock är medvetna om.
Hur uppfattas dalmål?
Dalmål uppfattas ofta som ganska mysigt, det låter lite slangit och har definitivt inte särskillt mycket ”klass”. mycket å, Dalmål är som sakt en dialekt som främst talas i dalarna. Dalarna är nog mäst känt för ”dalahästen”.
Vilken dialekt har blivit framröstad som Sveriges finaste?
Men vilken är då Sveriges finaste dialekt? Om svenskarna själv får välja är värmländskan den vackraste dialekten. Svenskarna anser att värmländska låter som ljuv musik i öronen då värmländska fick hela 21,7 procent. På andra plats efter värmländska kommer norrländska på 16,7 procent och göteborgska på 13,1 procent.
Vilka attityder finns till den språkliga variationen?
Hur definieras attityder och Språkattityder?
Människor har olika attityder till sådant de uppfattar som spår av andra språk i svenskan. I det första avsnittet av Svenskan i samhället tittar vi närmare på vilka känslor sådana spår väcker hos oss.