Trendig

Vilka djur ater salar?

Vilka djur äter sälar?

Döda sälar som flutit iland drar till sig trutar, och på västkusten kan döda valar på havsbotten locka till sig hajar.

Vad äter vikaren?

De vuxna djuren äter mest småfisk och skorv. Vikaresälen har, på grund av hårt jakttryck och miljögifter, varit nära utrotning. Idag hotas populationerna av klimatförändringarna. Eftersom vikaren är beroende av is har den en nordlig utbredning i Östersjön.

Vilka fiskar äter knubbsälar?

Man ser oftast inte knubbsälen mer än ett par mil från kusten. Den är flocklevande, men lika täta ansamlingar som hos många andra arter ser man inte. Arten jagas av isbjörn, späckhuggare och större sjölejon.

Vilka fiender har gråsälen?

Därutöver äter gråsälen bland annat skarpsill, torsk, lax och plattfisk. I genomsnitt äter en vuxen gråsäl 7 kg fisk per dygn, men mängden varierar beroende på säsong. Mest äter sälen på sensommaren då den bygger upp späcklagret inför höst och vinter. Påverkan av naturliga fiender på sälstammen är försumbar.

Är en vikaren?

Vikare (Pusa hispida), även kallad ringsäl, är en säl som förekommer cirkumpolärt, främst i Norra Ishavet där den är den största sälpopulationen. Två underarter lever permanent i sjöar med sötvatten. Vikaren är något mindre än knubbsälen.

Var finns knubbsälar?

Knubbsälen är betydligt mindre än gråsälen. Hanen kan bli 170 cm lång och väga upp till 105 kg medan honan blir som mest 165 cm lång och väger upp till 90 kg. Knubbsälen finns framför allt på den svenska västkusten men också i några kolonier i Östersjön.

Är knubbsälar däggdjur?

De äter främst fisk och blir mellan 25-50 år gamla. Kutarna föds mellan februari och juni. Alla tre arterna tillhör familjen öronlösa sälar (Phocidae), även kallade egentliga sälar. Sälar till hör däggdjuren och är väl anpassade för ett liv i vatten.

Varför blir Sälens päls grå?

Vikaren föder sin kut mellan februari-mars i en grotta som honan krafsat ut på isen. Vikarhonan tappar halva sin vikt under diperioden, som varar mellan 4-6 veckor. Kuten föds, precis som gråsälskuten, med tjock, vit och ullig päls som den behöver tappa innan den kan bege sig ner i vattnet.

Share this post