Trendig

Vilka fyra mal har svensk sprakpolitik?

Vilka fyra mål har svensk språkpolitik?

Målen för språkpolitiken skall vara − att alla skall ha rätt till språk: svenska, modersmål och främ- mande språk − att svenskan skall vara ett komplett och samhällsbärande språk − att den offentliga svenskan skall vara korrekt och välfunger- ande. Ansvaret för språkpolitiken bör samlas hos ett departement.

Är språklagen nödvändig?

Förutom svenska har vi de nationella minoritetsspråken, det svenska teckenspråket och många invandrarspråk. Dessutom används mycket engelska i olika sammanhang. Det behövs en lag som reglerar språkens ställning i samhället, och som vägleder myndigheterna. Språklagen gäller språkens ställning, inte språken i sig.

Finns rätt språk?

Den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig. Alla ska ha rätt till språk: att utveckla och tillägna sig svenska språket, att utveckla och bruka det egna modersmålet och nationella minoritetsspråket och att få möjlighet att lära sig främmande språk.

Vilka fyra punkter sammanfattar den svenska språkpolitiken beslut av riksdagen 7 12 2005?

Svenska språket ska vara huvudspråk i Sverige. Svenskan ska vara ett komplett och samhällsbärande språk. Den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig. nella minoritetsspråket och att få möjlighet att lära sig främmande språk.

Vad är huvudsyftet med språklagen?

2 § Syftet med lagen är att ange svenskans och andra språks ställning och användning i det svenska samhället. Lagen syftar också till att värna svenskan och den språkliga mångfalden i Sverige samt den enskildes tillgång till språk.

Vilka kriterier ska uppfyllas för att ett språk ska få kallas för ett språk?

Det ska vara ett språk och inte en dialekt. Det ska ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär hundra år. Det är inte alltid så lätt att avgöra om ett språk svarar mot dessa kriterier.

Vad krävs för att ett språk ska bli ett officiellt språk?

Ett minoritetsspråk är i allmänhet något som talas av en minoritetsgrupp i ett land och som talas i informella sammanhang. Det inkluderar alla invandrarspråk och även teckenspråk. Den snävare innebörden är att det är ett officiellt erkänt språk som av hävd talas i ett visst land.

Vem som bestämmer över språket och språkets utveckling?

Regering och riksdag är med och styr språket genom bland annat lagstiftning. Språklagen är stiftad för att reglera samhällets skyldigheter och för att säkerställa att invånarna alltid ska kunna kommunicera med myndigheterna på svenska, samt i vissa områden även på samiska, finska och meänkieli.

Share this post