Trendig

Vilka komplikationer kan uppsta vid kateterisering av urinblasan?

Vilka komplikationer kan uppstå vid kateterisering av urinblåsan?

Komplikationer

  • Var alltid uppmärksam på följande vanliga problem och komplikationer som kan uppstå vid kateterbehandling.
  • Asymtomatisk bakteriuri (ABU)
  • Biofilm.
  • Blod i urinen.
  • Blåskramper.
  • Förstoppning.
  • Illaluktande urin.
  • Läckage och trängningar.

Vilka strategier kan vidtas för minska risken för urinvägsinfektioner vid kvarliggande kateter?

God hygien minskar risken för dålig lukt, för irritation och skada på urinrörsmynningen och risk för urinvägsinfektion. Underkläder bör bytas regelbundet. Daglig tvätt av underlivet med tvål och vatten rekommenderas, gärna dusch då även katetern tvättas ren från urinrörets sekret.

Vilken allvarlig komplikation kan uppstå om förhuden på en man förs tillbaka över ollonet efter tvätt kateterisering?

När det gäller män ska förhuden dras tillbaka och tvättas. Förhuden ska sedan direkt föras Page 11 5 tillbaka över ollonet för att undvika att ett tryck på grund av katetern uppstår och blir svullet som kan resultera i att förhuden inte kan föras tillbaka (vårdhandboken, 2019c).

Vad är en trängning?

Detta betyder att din urinblåsa försöker tömma sig själv på urin även när den inte är full. Det vanligaste symptomet är att du springer på toaletten oftare än normalt. Läkare föreslår att urinblåsan töms mellan fyra till åtta gångar per dag så om du går oftare än så kan blåsan vara överaktiv eller irriterad.

Kan man kissa för mycket?

Att ha en överaktiv blåsa innebär att du ofta känner att du behöver kissa. Det är ett mycket vanligt besvär hos både män och kvinnor och blir vanligare när du blir äldre. Barn och ungdomar kan också ha en överaktiv blåsa.

Kan inte kissa ont i magen?

Du kan behöva få behandling på sjukhus. Det är om du har mycket ont trots att du tar smärtstillande läkemedel, om stenen gör att du har svårt att kissa, eller om du får feber. Då är det vanligt att få smärtstillande medel direkt i blodet, genom en venkateter i handen eller armen.

Varför får man trängningar?

Orsaker till överaktiv blåsa och trängningsinkontinens är bland annat ålder, neurologiska sjukdomar eller skador, UVI (urinvägsinfektion), läkemedel, prostataförstoring hos män och förstoppning.

Vad kan trängningar bero på?

Trängningsinkontinens är vanligt vid hög ålder, oftast om du är över 80 år. Det är också vanligt om du har en neurologisk sjukdom som demens eller Parkinsons sjukdom, eller om du har haft en stroke. Det beror på att signalerna mellan urinblåsan och hjärnan fungerar sämre.

Share this post