Innehållsförteckning
- 1 Vilka lagar begränsar yttrandefrihet?
- 2 Vilka är de fyra svenska grundlagarna?
- 3 Vad ingår inte i yttrandefrihet?
- 4 Vilka är Sveriges grundlagar och vad innebär de?
- 5 Vilka skyldigheter kommer med yttrandefriheten?
- 6 Vad säger lagen om yttrandefrihet?
- 7 Var går gränsen för vilka åsikter man får uttrycka?
- 8 Vilka undantag finns det till tryckfrihetsförordning och Yttrandefrihetsgrundlagen?
Vilka lagar begränsar yttrandefrihet?
Yttrandefriheten är en av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna i 2 kap. 1 § regeringsformen (RF). Friheten kan emellertid begränsas genom lag (8 kap. 1 § RF) eller i vissa fall genom förordning efter bemyndigande i lag (8 kap.
Vilka är de fyra svenska grundlagarna?
Sverige har fyra grundlagar: regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Dessutom finns riksdagsordningen, som är ett mellanting mellan grundlag och vanlig lag. Grundlagarna står över alla andra lagar.
Vad händer om man begränsar yttrandefrihet?
Var je inskränkning i yttrandefriheten hindrar individen från att rea lisera sina livsmöjligheter. Varken samhället eller någon annan får ta sig den rätten.
Vad ingår inte i yttrandefrihet?
Inskränkningarna i yttrandefriheten finns bland annat i brottsbalken, i form av förbud mot olaga hot, hets mot folkgrupp, förtal och förolämpning, och sekretesslagen.
Vilka är Sveriges grundlagar och vad innebär de?
Sveriges författning består av fyra grundlagar: regeringsformen • tryckfrihetsförordningen • yttrandefrihetsgrundlagen • successionsordningen. Grundlagarna räknas till den högsta nivån av lagar och inga andra lagar får motsäga dem. Grund lagarna ska skydda demokratin och är därför svå rare att ändra än andra lagar.
När får yttrandefriheten begränsas?
I alla rättsstater, även de som klassas som demokratiska, finns det dock begränsningar för yttrandefriheten, varierande mellan olika länder. Till exempel har de flesta länder förbjudit hot om våld, kränkning, personangrepp, förtal, diskriminering och program mot mobbning (som även omfattar ord) finns.
Vilka skyldigheter kommer med yttrandefriheten?
Yttrandefriheten fyller en viktig funktion för att kritiskt granska och sprida information. Medias uppgift är att sprida och uttrycka olika åsikter, perspektiv och när den uppgiften hotas, hotas även våra mänskliga rättigheter.
Vad säger lagen om yttrandefrihet?
I Sverige har man rätt att säga nästan vad man vill. Man har rätt att uttrycka sin åsikt i radio, i tv och på webben. I yttrandefrihetsgrundlagen står det om dessa rättigheter. Där står också vad som inte är tillåtet, som till exempel att förtala eller kränka en annan person.
Har Ryssland yttrandefrihet?
Yttrandefrihet och medier. Den ryska konstitutionen garanterar bland annat yttrande- och pressfrihet och omfattar ett förbud mot censur. I praktiken är dock yttrandefriheten numera starkt beskuren. Både statlig censur och självcensur bland journalister förekommer.
Var går gränsen för vilka åsikter man får uttrycka?
Yttranden i tal begränsas av det som är brottsligt enligt brottsbalken och specialstrafflagar. Det innebär att man inte kan använda yttrandefriheten som ursäkt för brott såsom olaga hot, utpressning, anlitande av en yrkesmördare osv. Där går alltså gränsen för yttranden som inte sker i ett grundlagsskyddat medium.
Vilka undantag finns det till tryckfrihetsförordning och Yttrandefrihetsgrundlagen?
Ingen myndighet kan kräva att något som skall framföras i radio, tv eller annan sorts upptagning först måste granskas av en myndighet eller något annat allmänt organ (censurförbud). Undantaget är biofilmer som ska visas för barn under 15 år.
Vilka mänskliga rättigheter kränks i Ryssland?
Många utmaningar kvarstår
- Mänskliga rättigheter kränks. Respekten för mänskliga rättigheter minskar i Ryssland.
- Utbrett våld mot kvinnor. Det könsrelaterade våldet är utbrett och många kvinnor utsätts för våld i hemmet.
- Bidrar till övergödning av Östersjön.