Innehållsförteckning
Vilka metaller går att löda?
Legeringar för mjuklod
- Det vanligaste lödtennet har proportionen 60 % tenn och 40 % bly, så kallat 60/40-tenn eller radio-lödtenn.
- Legeringen 55/45 med något högre smältpunkt förekommer också.
- För kritiska lödningar ska förhållandet tenn/bly vara precis 63/37, så kallat eutektiskt tenn.
Hur använder man Lödpistol?
Det finns också lödpistoler tillgängliga, men du bör bara använda dessa när du reparerar tjocka kablar och aldrig på kretskort, eftersom tipsen har en spänning som går igenom dem som kan skada känslig elektronik. Löd är ett tunt rör, vanligtvis rullat i spolar, gjord av olika metalllegeringar.
Kan man löda stål?
Brons/mässingslod används för hårdlödning av låg och olegerade stål samt gjutna stål där arbetstemperaturen och/eller deformationsrisken gör att man inte vill använda svetsning.
Hur använder man Lödskarvhylsa?
Praktisk och lättanvänd skarvhylsa som löder, limmar och krymper två kabeländar till en stark, tunn och vattentät kabelskarv. Hylsan har tre ringar, en med blyfritt lödtenn som smälter vid 150 ˚C och två färgade smältringar som gör skarven fukt- och vattentät. Använd lämplig värmepistol.
Kan man löda rostfritt?
Viktigt att tänka på när du löder rostfritt Använd istället silverbaserade lod. De är mer ädla och därför mer kompatibla med rostfritt stål vilket resulterar i en starkare fog. Oädla lod kan dessutom förorsaka galvanisk korrosion eftersom lodet är selektivt sämre än det ädlare, rostfria stålet.
Hur löder man metall?
Du måste hetta upp lödstället med gasbrännare eller svetslåga. 4. Det är viktigt att värmen är så hög att lodet smälter snabbt på metallen. Droppar du varmt, flytande lod på en svalnande yta får du en kallödning som inte håller.
Hur sätter man ihop metall?
Sammanfogning metall
- Sammanfogning av olika metaller och metallföremål kan göras med olika tekniker.
- Lödning är en metod som används vid sammanfogning av metallmaterial.
- Mjuklödning sker i temperaturer under 450 grader C.
- Hårdlödning sker i temperatur över 450 grader C.
Vad är flussmedel?
Flussmedlet tar bort oxidskiktet på metallen för att lodet ska kunna smälta och väta fogytorna. Flussmedlet drar med sig lodet med hjälp av kapillärkraften över hela fogytorna. Beroende på vilka lod som används så finns det olika flussmedel med olika typer av reaktivitet och temperaturintervall/tidsintervall.