Trendig

Vilka ord och fraser passar for en argumenterande text?

Vilka ord och fraser passar för en argumenterande text?

Exempel på ord som signalerar logiska samband i en text:

  1. Tillägg. även. och, också
  2. Tid/ordningsföljd. inledningsvis. omedelbart därefter.
  3. Jämförelse/motsättning. jämfört med. såsom.
  4. Förtydligande/exemplifering. såsom. till exempel (t.ex.)
  5. Orsak. därför. således.
  6. Avsikt. målet är att.
  7. Följd/slutsats. som en följd av.
  8. Medgivande. givetvis.

Vilka ord är Sambandsord?

Sambandsord är ord eller fraser som signalerar hur fraser, satser eller meningar förhåller sig till varandra. Lämpliga sambandsmarkörer gör texten lättare att läsa och förstå. Några vanliga sambandsmarkörer är: eftersom, på grund av, trots att, dock, och, men, vidare, för det första och uttryck som dels, dels.

Vilket av alternativen är en tes?

Tesen är textens budskap, det skribenten vill få oss att hålla med om. En tes har ofta formen av en åsikt, t ex ”Vi måste göra något åt nedskräpningen i Gustavsberg!”. En tes i sig räcker inte för att en text ska vara argumenterande, eftersom det bara är en åsikt.

Varför är det bra att kunna argumentera?

Insändare och debattartikel är exempel på olika sorters argumenterande texter som ofta finns i dagstidningar. När du ringer till din hyresvärd kan du behöva argumentera. Du vill påverka! Bestäm dig för vad som är din tes/din åsikt!

Vad är Referensbindning?

För att en text ska hänga ihop måste det finnas ett innehållsligt samband mellan meningarna och styckena i den. Det här sambandet kan uttryckas bland annat genom referensbindning, som innebär att ord eller uttryck i olika meningar syftar på samma eller besläktade begrepp, referenter.

Är Sambandsord och Bindeord samma sak?

Bindeord binder samman en text. De visar hur olika delar av texten hänger ihop. De gör också att den som läser din text förstår vad du vill säga. Här finns en lista med olika sambandsord som är sorterade efter hur de kan användas.

Hur kan man skriva en argumenterande?

Du kan nämna ditt intresse i ämnet, varför du har valt att tala om just detta, samt ge din tes, din synvinkel. En inledning är också till för att vecka intresse, så lite kul fakta eller personlig anekdot kan passa bra. Du behöver inte vara särskilt formell här. Avslutningen är också viktig i ett argumenterande tal.

Share this post