Innehållsförteckning
Vilka personer är med i en rättegång?
De som ska döma i målet (rätten) består normalt av en utbildad juristdomare och tre lekmannadomare (nämndemän). Utöver dessa personer deltar även en protokollförare. Åklagaren är närvarande personligen eller via videolänk. Även den misstänkte och dennes försvarsadvokat kallas till rättegången.
Hur många domare finns det i Sverige?
Inom Sveriges domstolar arbetar drygt 2 300 ordinarie och icke ordinarie domare. Av de ordinarie domarna är 54 procent kvinnor – att jämföras med 47 procent 2013 och 41 procent 2008.
Hur många Förvaltningsrätter finns det i Sverige?
I Sverige finns 12 förvaltningsrätter. Fyra av förvaltningsrätterna i landet är även migrationsdomstolar. Totalt finns det cirka 1 650 anställda på förvaltningsrätterna.
Hur många personer sitter i en rättegång?
De som är målsägande och tilltalad i ett brottmål kallas för parterna i målet. Det är oftast fyra domare med vid rättegången: en juristdomare som är ordförande och tre nämndemän. Ordföranden leder rättegången och håller ordning i rättssalen.
Hur många förvaltningsrätter finns det?
I dagsläget finns 12 förvaltningsrätter i landet varav fyra även är s.k. migrationsdomstolar.
Om ett brott har begåtts och åklagaren anser att bevisningen är tillräcklig mot den misstänkta personen är åklagaren enligt svensk rätt i princip skyldig att åtala.
Vilken är den centrala lagen inom Processrätten?
Den centrala lagstiftningen inom processrätt är rättegångsbalken som omfattar regler gällande hur parterna i domstolarna ska agera under olika skeden av en tingsrättsprocess, samt vad som gäller när ett mål överklagas till hovrätten och Högsta domstolen.
Hur det går till i en rättegång?
Som brottsoffer kallas du under rättegången för målsägande och sitter bredvid åklagaren. Om du funderar över något kan du fråga åklagaren. Åklagaren berättar hur åklagaren anser att brottet har gått till. Därefter får först du som målsägande berätta om händelsen, sedan den tilltalade och slutligen eventuella vittnen.
Vilken tingsrätt ska handlägga tvisten?
Tingsrätten är första instans för att lösa tvister mellan enskilda. Vissa tingsrätter fungerar som specialdomstolar för exempelvis mark- och miljötvister och patent- och marknadstvister. Om du vill överklaga ett myndighetsbeslut är förvaltningsrätten första instans.
Vad betyder Muntlighetsprincipen?
En av huvudprinciperna inom svensk processrätt som innebär att all bevisning och annat material ska läggas fram muntligen vid huvudförhandling i domstol.
Vad är syftet generellt sett med processrätten?
Processrätten har till syfte att bidra till att de civil- och straffrättsliga reglerna får genomslag i praktiken, vilket betyder att den som har rätt också kan få rätt.
Vad är Civilprocessrätt?
Civil- och straffprocess Civilprocesser kallas även för tvistemål. Ett tvistemål förekommer när enskilda parter inte kan komma överens om något, exempelvis om en faktura är betald eller inte. Parterna kallas för kärande och svarande.
Vilken tingsrätt ska jag vända mig till?
Regler om behörig tingsrätt finns i rättegångsbalken (RB). Laga domstol i tvistemål är rätten i den ort där svaranden har sitt hemvist (RB 10 kap. 1 § st. 1).