Innehållsförteckning
Vilka rättigheter och skyldigheter har du som hyresgäst?
Du ska vara aktsam och se till att lägenheten är ren och fin samt fri från skadedjur. Skulle en skada uppstå på grund av att du är oaktsam ska du som hyresgäst ersätta hyresvärden för skadan. Du är anmälningsskyldig av alla skador som uppkommer i din lägenhet och måste anmäla dessa till din hyresvärd.
När uppstår ett nytt Hyresförhållande?
Normalt sett uppstår det ett nytt hyresförhållande om någon av parterna i det ursprungliga hyresavtalet utgår eller tillkommer. Ändras part på ”hyresvärdssidan”, med anledning av att en ny ägare förvärvar fastigheten, är det inte att betrakta som att ett nytt hyresförhållande har uppstått.
Kan man avtala bort besittningsrätten?
Avtala bort besittningsskydd Om du som hyr ut i andra hand inte vill att din hyresgäst ska ha besittningsskydd kan du använda blanketten Överenskommelse om avstående från besittningsskydd – bostad – som gäller utan hyresnämndens godkännande.
Vilken är hyresvärdens respektive hyresgästens främsta skyldigheter?
Hyresgästen ska ersätta skador som uppkommit med avsikt eller genom vårdslöshet. Normalt slitage som uppstår i samband med boende är inte hyresgästens ansvar att ersätta. Hyresvärdens viktigaste skyldigheter är att överlämna lägenheten till hyresgästen vid överenskommen tidpunkt och att hålla lägenheten i gott skick.
Vad gäller vid besittningsrätt?
Besittningsskydd innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp avtalet. Men det finns situationer då besittningsskyddet kan brytas. Hyresgästen har då inte rätt till förlängning av hyresavtalet och måste flytta från bostaden.
Vad gäller vid uppsägning av hyreskontrakt?
När du ska säga upp din hyresgäst Hyresvärden ska säga upp avtalet skriftligen, minst tre månader innan hyresgästen ska flytta ut, om inte avtalet säger något annat. Uppsägningstiden räknas alltid i HELA månader: oavsett när i månaden du säger upp det, så har hyresgästen fram till den sista dagen tre månader senare.
Kan man avsäga sig besittningsrätt?
Besittningsskyddet kan avtalas bort i vissa fall. Huvudregeln är att hyresnämnden skall godkänna en överenskommelse om avstående från besittningsskydd. Hyresvärden och hyresgästen bör då använda sig av den blankett som hyresnämnderna fastställt.