Trendig

Vilka regler galler forhor med personer som ar yngre an 15 ar?

Vilka regler gäller förhör med personer som är yngre än 15 år?

Barn som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser.

Måste åtalad närvara vid rättegång?

Den som är åtalad för brott benämns i en rättegång som tilltalad. En person som är tilltalad ska, enligt huvudregeln, infinna sig personligen vid en huvudförhandling i brottmål (21 kap. 2 § rättegångsbalken), om inte dennes närvaro kan betraktas sakna betydelse för utredningen.

Kan man gripa någon under 15 år?

Om personen begått en straffbelagd handling med fängelse i straffskalan och du tagit denne på bar gärning så spelar det ingen roll huruvida du vid gripandet vet om personen är under 15 eller inte. Det har enbart betydelse för de som kommer efter dig, alltså polis, åklagare och socialtjänst.

Vad är preskription för brottmål?

För brottmål handlar preskription om icke-utövande av statens rättighet att straffa, där straff uteblir på grund av en viss tids dröjsmål att åtala eller verkställa utdömd bestraffning. Den kallas i den svenska brottsbalken bortfallande av påföljd (35 kap.). Preskription ska uppmärksammas ex officio av rätten.

Vad är ett brott i brottsbalken?

Ett brott är en gärning som är belagd med straff. I vissa fall kan även en underlåtenhet att göra något vara brottsligt. De flesta brotten regleras i Brottsbalken (BrB). Brotten som finns i brottsbalken brukar gemensamt benämnas den allmänna straffrätten.

Hur länge gäller preskriptionstiden för brott med maximalt straff på fängelse?

Tio års preskriptionstid gäller för brott med maximalt straff på fängelse 8 år, Femton års preskriptionstid gäller för brott med maximalt straff på fängelse viss bestämd tid över åtta år, För de allra grövsta brotten, såsom mord, gäller ingen preskriptionstid. Från den 1 juli 2010 gäller att det inte längre sker någon preskription av de grövsta

Bestämmelserna i 23 kap. 7–8 §§ RB om hämtning och medtagande till förhör kan tillämpas även på den som inte fyllt 15 år (32 § LUL). Hämtning och medtagande till förhör bör dock ske med hänsynstagande till barnets ålder och mognad och med stor restriktivitet (prop. 1983/84:187 s.

Share this post