Trendig

Vilka risker finns det med att byta ut befintliga amalgamfyllningar hos patienten?

Vilka risker finns det med att byta ut befintliga amalgamfyllningar hos patienten?

Rent generellt så avråder vi från att byta ut fyllningar som är hela och som du inte har besvär av idag. Att byta ut en fyllning – särskilt en fyllning med amalgam – innebär nämligen alltid en risk för att tanden ska skadas.

Vad är fyllningar?

En fyllning förhindrar att hålet i tanden blir större genom att den stänger till de områden där bakterier kan ta sig in. De fyllningsmaterial som används är kompositplast, glasjonomer, porslin och guld. Amalgam används numera mycket litet.

Vilken funktion ska temporära fyllningar ha?

Enkelt att avlägsna. Skydda/stödja kvarvarande tandsubstans under behandlingen. Estetiskt tilltalande.

När och varför görs fyllningar?

Det finns olika anledningar till varför en fyllning behövs göras: Ett hål som orsakas av karies, dålig emalj eller djupa fåror i tuggytan. Får man karies i en tand tas den skadade delen med karies bort och ersätts av komposit som blir en ny del av tanden.

Kan man bli sjuk av amalgam?

Gemensamt för patientgruppen är att de kopplar sin ohälsa till exponering för ämnen från tandersättningsmaterial. Vanliga allmänna symtom är onormal fysisk trötthet, värk i muskler/leder, koncentrations- och minnessvårigheter, yrsel, huvudvärk, mag- och tarmbesvär, psykisk trötthet, ångest och depression.

Hur länge håller Kompositfyllning?

En kompositfyllning håller i ungefär 5–10 år och materialet fungerar bäst vid små lagningar. Nackdelar med kompositer är t ex att de är känsliga för påfrestningar som hårt tuggtryck och att de lättare samlar plack (bakteriebeläggningar) än en oskadad tandyta. De missfärgas också lätt om du är rökare.

Hur länge kan man ha tillfällig lagning?

Kan man själv se om man har hål i tänderna?

Det är inte alla kariesangrepp som lagas. Begynnande kariesangrepp (initialkaries) lagas inte, detta då även om tandytan börjat luckras upp så har angreppet inte kommit så långt att ett hål hunnit uppstå. Dessa angrepp kan oftast läka av sig självt om man håller rent och använder fluor regelbundet.

Share this post