Vilka skyldigheter ger konsumentköplagen dig?
Om det är fel på en vara är du skyldig att i första hand reparera varan eller ge konsumenten en annan likvärdig vara. Konsumenten har rätt att hålla inne den del av betalningen som motsvarar felet. I andra hand kan du erbjuda konsumenten prisavdrag eller ersättning för att själv rätta till felet.
Vad gäller vid köp på internet?
Konsumenter har som grundregel rätt till 14 dagars ångerrätt när de handlar på distans och utanför affärslokaler, men det finns vissa undantag. Om du säljer en vara börjar ångerfristen gälla dagen efter att konsumenten tagit emot varan. Om du säljer en tjänst börjar ångerfristen gälla dagen efter att avtalet ingåtts.
Vad ska man tänka på som konsument?
Här kommer några tips till dig.
- Återanvänd produkter istället för att köpa nytt. Att återanvända produkter istället för att köpa nya är ett bra sätt att minska sin miljöpåverkan.
- Res mer hållbart.
- Maten påverkar miljön.
- Märkningsguiden.
- Mer information om miljö och hållbarhet.
Vad kan det finnas för svårigheter med att hävda sin rätt som konsument?
Men det finns också oseriösa försäljare, och som konsument kan det vara svårt att veta i förväg. Vid köp på Internet uppmanas kunden att betala i förväg och om varan är trasig kan det bli mycket svårt att hävda sin rätt som konsument.
Vilka rättigheter skyldigheter har du om du köpt exempelvis en telefon?
Det är alltid den som sålt varan du ska reklamera till. En butik som säljer en mobiltelefon har inte rätt att kräva att du ska kontakta ett annat företag för att reklamera, även om just det är vanligt förekommande. För att kunna reklamera måste du visa att varan är köpt hos säljaren.
När är det enligt konsumenttjänstlagen fel på en tjänst?
Konsumenttjänstlagen säger att det är fel på tjänsten om resultatet av arbetet avviker: Från vad konsumenten med hänsyn till reglerna om fackmässighet, omsorg och material kan kräva. Från säkerhetsföreskrifter eller förbud. Från vad parterna avtalat.