Trendig

Vilka trad trivs misteln i?

Vilka träd trivs misteln i?

Misteln är en halvparasit som lever i träd. Den tar näring ur trädet men har samtidigt en egen fotosyntes. I Sverige finns misteln främst i Mälardalen och östra Småland och den har hittats i ett tjugotal olika värdträd som hagtorn, vildapel, rönn, lönn och alm. Den växer inte på ek i Sverige.

Vilket landskap kan vi koppla till misteln?

Mistel är Västmanlands landskapsblomma. I den nordiska mytologin berättas hur Balder blev dödad av en pil gjord av en mistel. Misteln har även spelat en viktig roll inom medicinen där man hävdat att den har förmågan att skydda mot vissa slags sjukdomar och plågor samt verkar blodtryckssänkande.

Hur sköter man en mistel?

Eftersom misteln är en halvparasit är det inte en växt som man kan så i kruka eller ta stickling av som de flesta andra växter. Vill du försöka få en mistel att växa i ett träd hos dig så kan du under senhöst/tidig vinter gör ett försök genom att mosa bär på en gren hos en lämplig värdväxt.

Vad används mistel till?

Linné skriver i sin Materia Medica att misteln kan användas mot epilepsi, yrsel och dysenteri. Men mistelns släktskap vållade problem också för honom, och han hade svårt att passa in den i sitt system.

Kan man plantera mistel?

Du kan odla julens mistel i din egen trädgård om du bor i ett milt klimat och har ett oändligt tålamod. Seden att pussas under misteln har forngrekiska rötter.

Hur länge håller sig en mistel?

Däremot kan de hålla sig hela vintern utomhus! Fast rådjuren äter upp dem om de kan, och älgarna skalar av så långt upp de kan på träden.

Kan man äta mistel?

Misteln är giftig Hela misteln innehåller viscotoxiner som har irriterande egenskaper och kan ge magbesvär. Om ett barn eller en hund har ätit mer än fem bär eller andra växtdelar ska man kontrollera risken hos Giftinformationscentralen.

Var kan man hitta mistel?

Misteln förekommer huvudsakligen i Mälardalen och i östra Småland. Det är Sveriges enda trädlevande parasit. Den suger näring från sitt värdträd men har även egen fotosyntes (vilket syns eftersom den är grön).

Hur förökar sig misteln?

Misteln är inte självfertil utan det behövs han- och honplantor för att den ska föröka sig. Bären är vita och väldigt klibbiga vilket gör att den lätt följer med fåglar och kan sprida sig. Det är med hjälp av denna klibbighet som bäret fastnar på stammen och kan börja gro.

Share this post