Innehållsförteckning
Vilken medicin hjälper mot förstoppning?
Tarmstimulerande medel
- Pursennid Ex-Lax 12 mg. Sennaglykosider, tablett, 20 st. Läkemedel.
- Dulcolax 10 mg. Bisakodyl, suppositorium, 6 st. Läkemedel.
- Toilax. Rektalsuspension 10 mg/5 ml 5 milliliter.
- Dulcolax 5 mg. Bisakodyl, enterotablett, 30 st.
- Laxoberal 7,5 mg/ml. Natriumpikosulfat, orala droppar, 30 ml.
- Toilax 5 mg. Bisakodyl.
Vad kan du göra när du har förstoppning?
När du har förstoppning har du svårt att bajsa och det kan också göra ont. Ofta räcker det att dricka mer vätska och att äta mer fiberrik mat. Det finns även receptfria läkemedel som du kan använda. De allra flesta blir förstoppade då och då oavsett ålder, men barn och äldre personer har lättare att få förstoppning.
Kan bananer hjälpa mot förstoppning?
Innehåller även pektin som är bindande och kan göra tarmens innehåll mera trögflytande. Samtidigt kan vissa uppleva motsatt effekt, alltså att bananer hjälper mot förstoppning.
Kan du bli förstoppad om du ändrar eller får nya matvanor?
Du kan bli förstoppad om du ändrar eller får nya matvanor. Både ny mat och att äta på nya tider kan göra att du blir förstoppad. För lite rörelse. Du kan bli hård i magen och bli förstoppad om du rör dig lite i vardagen, till exempel att du sitter mycket.
Laktulos (Duphalac, Laktulos – dosering oral lösning 15-30 ml/dag (660-670 mg/ml) alt oralt pulver 10-20 g/dag. – Laktitol (Importal Ex-Lax) – dosering 10-20 g/dag. Mjukgörande medel kan ibland hjälpa vid långdragna förstoppningsbesvär såsom flytande Paraffin (Paraffin, Paraffinemulsion) – dosering 15-45 ml/dag.
Varför behöver du inte alltid antibiotika?
Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.
Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?
Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.
Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?
Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.
Har bakterier blivit resistenta mot antibiotika?
Resistenta bakterier överlever antibiotikabehandling Överdriven användning av antibiotika har gjort att vissa bakterier har blivit motståndskraftiga mot en eller flera sorters antibiotika. Det kallas att bakterierna har blivit resistenta. Resistens är alltså en egenskap hos bakterierna.