Innehållsförteckning
Vilken mjölk har mest D vitamin?
Standardmjölk och samtliga konventionella filprodukter som tidigare inte har berikats får nu även de lika mycket D-vitamin. Det finns två sätt att få i sig D-vitamin; dels via maten och dels via solen.
Hur får jag i mig D vitamin?
Vitamin D är en fettlöslig vitamin och behöver därför fett för att tas upp av kroppen, ta den därför i samband med maten eller din omega 3, alternativt en D-vitamin som är upplöst i kokosolja. (Bör ej tas tillsammans med betakaroten eller A-vitamin då de slår ut varandras effekt).
Vad innehåller D-vitamin i mat?
D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?
Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.
Vilken form av D-vitamin finns i din hud?
Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.
Har du brist på D-vitamin?
D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.