Trendig

Vilken sektion tillhor jag?

Vilken sektion tillhör jag?

En sektion kan vara knuten till exempelvis en ort eller en specifik bransch. Ofta är det bäst att du kontaktar din egen sektion, som har bra koll på vad som gäller för just dig. Tänk på att det kan finnas flera sektioner på samma ort. Om du loggar in på Mina sidor så kan du se vilken sektion du tillhör.

Hur många sektioner har Kommunal?

Kommunal har 240 sektioner – lokalkontor – över hela landet.

Hur går jag ur facket Kommunal?

Om du vill avsluta medlemskapet i Kommunal, ber vi dig ringa Kommunals medlemscenter på nummer 010-442 70 00 (knappval 3). I ett samtal kan vi vara säkra på att ge dig viktig information om dina Folksam-försäkringar och se till att du får rätt uppsägningstid och utträdesorsak.

Vad är kommunal facket?

Kommunal är ett fackförbund med en halv miljon medlemmar. Vi arbetar inom flera hundra yrken i kommuner, regioner och privat sektor. Tiotusentals av oss är dessutom fackligt aktiva på arbetsplatserna. Det betyder att vi tillsammans försöker förbättra våra jobb.

Vem bestämmer över facket?

Din förhandlingsskyldighet ger facket möjlighet att påverka ett beslut. Men det är alltid du som arbetsgivare som bestämmer vad det slutgiltiga beslutet ska bli. Du är skyldig att förhandla med facket i följande fall: Vid beslut om viktigare förändring av verksamheten.

Hur lång uppsägningstid har man i kommunen?

Inom Kommunals avtalsområden varierar uppsägningstiden mellan en, två eller tre månader. Generellt sett är uppsägningstiden inom kommuner och landsting tre månader, men vissa grupper har en månads uppsägningstid.

Vad händer med mina försäkringar om jag går ur facket?

Det första du ska vara medveten om är att om du går ur facket så kan du inte längre få hjälp av facket om en konflikt med arbetsgivaren skulle uppstå. Du förlorar också alla de försäkringar som du omfattas av genom facket. Det kan till exempel röra sig om hemförsäkring eller sjukförsäkring som ingår i fackavgiften.

Vad händer om man går ur Kommunal?

Vi hanterar ditt utträde när vi mottagit din ifyllda utträdesblankett. Viktigt att tänka på: Om du säger upp ditt medlemskap i Kommunal måste du teckna nya försäkringar. Läs mer om försäkringarna som ingår i medlemskapet i Kommunal.

Varför ska man vara med i facket Kommunal?

Som medlem i Kommunal får du stöd för att utveckla dig själv och ditt jobb, expertråd kring allt som rör ditt yrke och hjälp om något skulle hända. Dessutom ingår kvalificerad rådgivning om dina arbetsvillkor och en av marknadens bästa hem- och olycksfallsförsäkringar. Över 500 000 personer är med i Kommunal.

Vad är skillnaden mellan a-kassa och Kommunal?

Kommunals a-kassa och fackföreningen Kommunal är två olika organisationer. Genom att gå med i a-kassan skaffar du dig ekonomisk trygghet om du skulle bli arbetslös. Genom att också vara med i facket får du dubbel trygghet för hela arbetslivet.

Hur många procent av lönen är Fackavgiften?

I genomsnitt är avgiften cirka 1,56 procent av din lön. Lägsta medlemsavgift per månad är 230 kronor och högsta medlemsavgift per månad är 633 kronor. På vissa arbetsplatser kan det tillkomma en klubb- eller försäkringsavgift på grund av lokalt förhandlade förmåner.

Vem väljer skyddsombud Kommunal?

Kommunals sektion väljer skyddsombudet på ett styrelsemöte och meddelar arbetsgivaren vem som valts och vilket skyddsområde denna har.

Hur blir man Arbetsplatsombud?

Utbildning och förutsättningar för uppdraget Inom sex månader ska du som arbetsplatsombud bli erbjuden att gå ST: s grundutbildning för nya förtroendevalda. Utbildningen är uppdelad i tre steg. Du ska ha genomgått denna utbildning inom ett år från det du blev vald.

Måste man ha Arbetsplatsombud?

Arbetsplatsombud och skyddsombud – vad är skillnaden? Enligt Arbetsmiljölagen ska det finnas ett skyddsombud på alla arbetsplatser med minst fem anställda. Skyddsombudet har en rad rättigheter, till exempel att delta vid planering av frågor som rör arbetsmiljön.

Vem är det som utser skyddsombud?

Normalt utses skyddsombud på tre år av den fackliga organisation som har eller brukar ha kollektivavtal med arbetsgivaren. Finns det inte någon sådan organisation kan arbetstagarna själva välja skyddsombud. Skyddsombudet själv behöver inte nödvändigtvis tillhöra ett fackförbund även om detta är det vanligaste.

Vad händer om ingen vill vara skyddsombud?

Om ingen vill bli skyddsombud, och de anställde således inte får fram något skyddsombud, så är det så. Då får arbetsgivaren försöka hitta andra sätt att uppnå en framgångsrik samverkan tillsammans med de anställda på.

Share this post