Innehållsförteckning
Vilket kött är bäst för gryta?
Så lagar du en gryta: Till långkokta grytor väljer man kraftigt kött som innehåller fett och bindväv, till exempel högrev, bringa och bog. Magert kött kan också användas, till exempel färsk skinka, men då krävs det kortare koktid annars blir köttet torrt och hårt. Skär köttet i ungefär lika stora bitar eller strimlor.
Vilken del är Grytbitar?
Generellt görs grytbitar på bakdelskött som är bindvävsrikt och behöver därför puttra i minst en och en halv timme. Det är en fördel att bitarna kommer från samma köttdetalj och är ungefär lika stora, det ger ett jämnare resultat.
Gelatinet fångar vätskan och gör köttet både mört och saftigt. Det är framförallt framdelskött som innehåller insprängt fett, kollagen och bindväv som lämpar sig för ett långkok. Högrev är mycket populärt, men även fransyska och ytterlår blir till ljuvliga grytor.
Vad händer om man kokar kött för länge?
Detta är viktigare än man kanske tror. Samtidigt får köttet inte koka för länge och grytbitarna får inte vara för små (bör vara 5×5 cm), vilket ger samma. Allt kött som kokas eller steks tappar köttsaft och ju längre koktid desto torrare. Viktminskning vanligen runt 35% eller mer om överkokt.
Vad innebär det att parera kött?
Putsa och skära bort till exempel fett och senor från kött. Från franska: Parer= Göra i ordning.
Varför blir det skum när man kokar kött?
Med kokande vatten minskar läckaget av proteiner från köttet. Dessa bildar skummet på ytan och de smakar inte särskilt bra, därför är det viktigt att man skummar. När köttet är i kastrullen, låt det koka upp igen, skumma och tillsätt sedan lök, kryddor, rotfrukter mm.
Vad är en Grytbas?
Nötköttet kokas med bland annat lagerblad, lök, morot och lättöl innan du tar upp köttet och silar buljongen. Frys in i lagom portioner som sedan används till dina fenomenala grytor!