Innehållsförteckning
Vilket träslag användes till Kon-Tiki?
Kon-Tiki byggdes av nio stockar i balsaträ, utifrån tolv utvalda, en ton tunga trädstammar som huggits ner i angränsande Ecuador. Ingen spik eller ståltråd användes, endast rep av hampa. Bamburör, vass, bananblad och några furuplankor utgjorde övrigt byggnadsmaterial.
Vilka var med på Kon-Tiki?
Expedition Kon-Tiki (norska: Kon-Tiki ekspedisjonen) är en bok från 1948 av den norske experimentelle arkeologen Thor Heyerdahl. Den skildrar Kon-Tiki-expeditionen, en färd med en primitiv balsaflotte från Peru till Polynesien i ett försök att styrka Heyerdahls teori om en förcolumbiansk folkvandring över Stilla havet.
Vilken norrman ledde Kon-Tiki?
KOn-Tiki-expeditionens medlemmar vinkar från flotten när den förts till San Fransciso efter seglatsen. Från vänster: Thor Heyerdahl, Bengt Danielsson, Erik Hesselberg; Torstein Raaby, Herman Watzinger och Knut Magne Haugland. På bilden från 1947 visar Thor Heyerdahl upp en modell av Kon-Tiki.
Kan Kon-Tiki ses i?
Kon-Tiki-museet (marknadsfört som Kon-Tiki Museet) är ett museum över Kon-Tikiexpeditionen och över andra expeditioner som letts av Thor Heyerdahl. Det är beläget på Bygdøy i Oslo, i lokaler som invigdes 1957.
Vad är Thor Heyerdahl känd för?
Thor Heyerdahl, född 6 oktober 1914 i Larvik, Norge, död 18 april 2002 i Colla Micheri nära Andora i Ligurien, var en norsk marinbiolog, upptäcktsresande, författare och militär. Han är mest känd för sina expeditioner med Kon-Tiki och Ra II, där han ville bevisa tidiga kolonisationsresor över haven.
Vad hette Thor Heyerdahls Vassbåt?
Ra I, ursprungligen benämnd Ra, var ett fartyg som 1969 användes av Thor Heyerdahl och hans besättning i ett försök att korsa Atlanten. Den är en ”vassbåt”, byggd av papyrus enligt gammal egyptisk modell.
Vilken norrman ledde seglatsen?
101 dagar senare flöt de iland på en ö i Söderhavet. Därmed ansåg sig expeditionens ledare Thor Heyerdahl ha visat att det var möjligt att Polynesien hade befolkats från Sydamerika. Den riskfyllda seglatsen gjorde norrmannen berömd – men senare tiders DNA-teknik har visat att han hade fel.