Trendig

Vill inte jobba som lakare?

Vill inte jobba som läkare?

Den främsta anledningen var missnöje med arbetsmiljön och små möjligheter att påverka exempelvis arbetstider. Flera fackligt aktiva som Läkartidningen har pratat med tror också att intresset för att använda sin medicinska kompetens utanför vården har ökat bland både läkare och läkarstudenter.

Hur många platser Läkarprogrammet Lund?

Det är svårt att säga om utbildningsskiftet har påverkat söktrycket. Det totala söktrycket till landets läkarprogram är ungefär detsamma som vårterminen 2020, enligt Universitets- och högskolerådets (UHR) siffror. I Lund har antalet förstahandssökande gått upp från 730 personer våren 2020 till 791 i år.

Hur många klarar inte Läkarprogrammet?

2010 var det runt 90 procent godkända efter omtentan. De senaste åren har i vissa fall bara knappt 60 procent klarat sig – de hade dock färre tillfällen att tentera.

Måste man ha bra betyg för att bli läkare?

Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t. ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Vad blir man efter läkarprogrammet?

Den nya läkarutbildningen är legitimationsgrundande. Det innebär att du efter läkarexamen kan ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Efter att du erhållit din läkarlegitimation kan du arbeta som läkare. För att bli specialistläkare behöver du genomföra en specialiseringstjänstgöring (ST).

Är det jobbigt att jobba som läkare?

Enligt en rapport från Sveriges läkarförbund så arbetar läkare i snitt mer än 40h/veckan. Jourer och obekväma arbetstider. Behovet av sjukvård är ständigt, oavsett tid på dygnet eller tid på året. Det gör att läkare förväntas arbeta kvällar, helger, nätter och stora högtider.

Share this post