Allmänning

Varfor ar jag inte hungrig nar jag har feber?

Varför är jag inte hungrig när jag har feber?

När en infektion slår till svarar kroppen med inflammation, feber, aptitlöshet och letargi, allt för att stoppa inkräktande mikroorganismer.

Vad ska man undvika vid feber?

Ta det lugnt och drick mycket Det är vanligt att man känner frossa, huttrar och fryser när febern stiger. Då kan du ta på dig extra kläder tills du blir varm, och sedan klä av dig igen. Du behöver inte ligga till sängs. Det är bra att vara uppe och röra på sig lite grann, men undvik att anstränga dig fysiskt.

Måste man äta mer när man är sjuk?

Att äta är kanske det sista du är sugen på när du är sjuk. Men det är viktigt att du får i dig energi, näring och vätska för att din kropp ska orka läka och bli frisk.

Hur påverkar feber ämnesomsättningen?

Händelsekedjan i biologin vid feber är tämligen väl känd och omfattar en rad ämnen och processer i kroppen. Kroppen reglerar temperaturen genom ökad ämnesomsättning eller genom muskelarbete. Värmen produceras främst av muskulaturen och därför huttrar, skakar man, eller får frossa vid behov av högre temperatur.

Kan man gå ner i vikt av feber?

Om du blir sjuk är det vanligt att du får nedsatt aptit och går ner i vikt. Du kan förhindra ofrivillig viktnedgång genom att förändra dina matvanor. Det är viktigt att äta mat som ger energi och som är proteinrik.

Vad kan man göra för att bli frisk från feber?

Vila behövs, men det innebär inte att du alltid behöver ligga till sängs. Oftast är det bra att vara uppe och röra på sig då och då. Du bör också dricka mer än vanligt för att ersätta den vätska kroppen förlorar på grund av febern. Försök att äta.

Hur mycket ska man äta när man är sjuk?

Någon dag eller två spelar ingen roll om man är hemma sjuk men om det är en långdragen förkylning eller liknande och man är hemma i sängs/stillasittande så kan man behöva tänka på att inte äta lika mycket som man gör på en frisk dag.

Share this post