Rekommendationer

Kan man overlata en skuld?

Kan man överlåta en skuld?

Som huvudregel kan man inte överlåta sin skuld till någon annan. Det finns ingen uttrycklig reglering kring detta, men det anses framgå av den allmänna principen om att avtal ska hållas (1 kap 1 § skuldebrevslagen). Man kan dock överlåta sina skulder till någon annan ifall långivaren godkänner detta.

Vad betyder överlåtelse av fordran?

Överlåtelse av en fordran avser en situation där en borgenär mot betalning överför rätten att göra gällande en fordran till en annan person. Detta system används exempelvis av företag för att få likviditet och tillgång till krediter.

Kan enkelt skuldebrev överlåtas?

De enkla skuldebreven är utställda till en specifik, namngiven fysisk eller juridisk person. De är inte avsedda att överlåtas som löpande skuldebrevet. Trots detta är det möjligt skriva över ett enkelt skuldebrev på en ny borgenär.

Kan en gäldenär sälja sin skuld?

Den som är skyldig att utföra prestationen kallas gäldenär. En fordran är ett krav men ses också som ett ekonomiskt tillgodohavande för borgenären. Borgenären kan överlåta sin fordran till någon annan, vilket kallas cession. Gäldenären får däremot inte överlåta sin skuld till någon annan utan borgenärens godkännande.

Vad är ett Preskriptionsavbrott?

En fordran mot en konsument preskriberas dock redan tre år efter tillkomsten. Detta gäller om preskriptionen inte avbryts innan tiden har löpt ut, s.k. preskriptionsavbrott. Preskription avbryts genom att gäldenären får ett skriftligt krav eller påminnelse om fordringen.

Kan man överlåta fordran?

En fordran är ett krav men ses också som ett ekonomiskt tillgodohavande för borgenären. Borgenären kan överlåta sin fordran till någon annan, vilket kallas cession. Gäldenären får däremot inte överlåta sin skuld till någon annan utan borgenärens godkännande.

Kan gäldenär överlåta skuldebrev?

Ett enkelt skuldebrev fungerar endast som bevis på fordrans existens och betraktas inte som ett värdepapper. Ett enkelt skuldebrev kan överlåtas, vid en överlåtelse så bör gäldenären meddelas (denuntiation) att det har skett en överlåtelse.

Varför överlåter man skuldebrev?

Anledningen härtill är att olika personer har olika betalningsförmåga och en borgenär måste givetvis veta vem det är som står i skuld till honom. En borgenär kan däremot alltid överlåta ett skuldebrev, även utan gäldenärens samtycke. För en gäldenär anses det inte spela någon roll till vem skulden betalas.

Kan man sälja en fordran?

Även en privatperson kan sälja en fordran Huvudregeln i svensk rätt, är att fordringar och andra betalningskrav är fritt överlåtbara, och detta gäller även privatpersoner.

Är en skuld?

Skuld betyder att du är skyldig att betala eller ge någon någonting. Det kan t ex vara att du har köpt något mot faktura och då är du skyldig att betala fakturan. Då är det en skuld till den som har ställt ut fakturan. Så skuld är alltså motsatsen till fordran.

Share this post