Innehållsförteckning
Vilken sadel är bäst?
Sadeln bör ha en bred anläggningyta och ligga an mot hästens rygg så att trycket jämnas ut. Ha inte för långa sadlar på hästar med korta ryggar, som till exempel ponnyer, islandshästar och araber. Sadeln bör inte hindra bogens och frambenens rörelse. Sadeln får inte trycka på hästens ryggrad eller manke.
Vad kostar en sadel till häst?
Sadlar finns i alla prisklasser, en sadel kan kosta mellan 0kr (bortskänkes) och upp till 50.000kr. Priset varierar beroende på material och skick.
Vad kostar en Ridsadel?
Om man ska tro Lars så kostar en bra sadel, tillverkad i Europa, omkring 20.000 kronor. Men då är det en sadel som kan följa hästen livet ut. För den som inte kan lägga så stora summor på en sadel rekommenderar han hellre att köpa begagnat än att gå ner i kvalitet.
Vad innebär Bomlös sadel?
Med en bomlös sadel blir även kontakten med hästen bättre, man känner lättare av om hästen spänner sig och vilka muskler det är som arbetar. Hästen känner lättare av varje rörelse hos ryttaren. Bomlösa sadlar finns i en uppsjö av former och typer.
Hur mycket kostar sadel?
Har du en budget på 15 000 kronor får du ofta en bra begagnad kvalitetssadel som har ett nypris på runt 25 000. Tredjehandsvärdet på en begagnad sadel är med andra ord oftast väldigt bra. En annan fördel med att köpa begagnat är att man får bra möjlighet att testa olika märken.
Hur mäter man Anläggningsytan på en sadel?
Mäta rygglängd/ sadellängd (Anläggningsyta) Lokalisera det sista 18:e revbenet (16:e på araber) på hästen. Följ det upp till fästet i ryggraden och markera positionen med krita eller maskeringstejp. Mät mellan dessa två punkter du mätt ut fram till bak, för att få fram korrekt sadellängd (anläggningsyta).
Vad är Flexibom?
Kveikur har en flexibom för att främja ryggens rörelseförmåga och det är även utbytbara koppjärn, vilket ger en mer flexibilitet vad gäller bomvidd.