Blogga

Vart ar en tjanst omsatt?

Vart är en tjänst omsatt?

Om köparen saknar säte eller fast etableringsställe är tjänsten omsatt där köparen är bosatt eller stadigvarande vistas. En beskattningsbar person kan ha flera fasta etableringar i olika länder. I sådana fall måste du avgöra vilken etablering som har gjort inköpet av tjänsten.

Vilken metod ska du använda för att veta om omsättningen av en vara eller tjänst är skattepliktig?

I mervärdesskattedirektivet är ”leverans av varor mot ersättning” avgörande för vilken varan är som ska beskattas och ”leverans av varor” avgörande för när varan ska beskattas. Skatteverket anser att uttrycken ”omsättning av vara” och ”leverans” ska tolkas på ett sätt som stämmer överens med mervärdesskattedirektivet.

Är abonnemang en tjänst eller vara?

Ett avtal om att löpande leverera någon form av vara eller tjänst, exempelvis telefoni eller internet.

Vad är tjänsten?

En tjänst är något som kan tillhandahållas, som ger konsumenten nytta och tillför ett värde. Ibland används ordet service synonymt med tjänst.

Vad är momsen på tjänster?

Det är 25 procents moms på nästan alla varor och tjänster du säljer.

Vad är skillnaden mellan en vara och tjänst?

Med vara förstås materiella ting, bland dem fastigheter och gas, samt värme, kyla och elektrisk kraft. Med tjänst förstås allting annat som kan tillhandahållas (1 kap. 6 § ML, artikel 14, 15 och 24.1 i mervärdesskattedirektivet).

Vad är skillnaden mellan en vara och en tjänst?

En vara är en materiell sak, till exempel en tröja, en banan eller en dator men även värme och elektricitet. En tjänst är något som kan tillhandahållas, som ger konsumenten nytta och tillför ett värde.

Hur fungerar Self Billing?

Vid självfakturering (kallas även för omvänd fakturering eller ”self-billing”) är det köparen/kunden som upprättar fakturan (i säljarens namn och för dennes räkning) enligt ett avtal mellan köpare och säljare.

Hur bokföra en Självfaktura?

Min kund skriver sina leverantörsfakturor själv och skickar kopia till mig för påseende (självfakturering). Jag har bokfört dessa manuellt som Övrig insättning (dokumenttyp) och lagt det på konto 1518, givetvis med fakturan kopplad till verifikationen.

Share this post