Ny

Far man avskeda nagon som ar sjukskriven?

Får man avskeda någon som är sjukskriven?

En uppsägning kan göras på grund av arbetsbrist och av personliga skäl. En arbetsgivare får aldrig säga upp en sjukskriven person på grund av dennes sjukskrivning så länge det finns en rimlig chans att personen kommer kunna återgå i arbete hos arbetsgivaren.

Vad händer om man blir uppsagd under sjukskrivning?

Pågående sjukskrivning är nämligen inget hinder för uppsägning. Frågan är istället om uppsägningen är sakligt grundad. Varken sjukskrivning eller sjukdom utgör i sig saklig grund för uppsägning. Om du blir uppsagd när du är sjukskarbetsrättsexpertenn har du rätt till sjukpenning även efter att anställningen upphört.

Kan min arbetsgivaren säga upp mig när jag är sjukskriven?

Som arbetstagare kan du säga upp dig även när du är sjukskriven. Då räknas uppsägningstiden som vanligt, d.v.s. från den dagen då du meddelar arbetsgivaren att du vill säga upp dig. Det är viktigt att göra detta skriftligt för att undvika missförstånd exempelvis avseende datumet för uppsägningen.

Kan man avskeda någon som är sjuk ofta?

Arbetsgivaren har inte rätt att avskeda någon endast på grund av sjukdom. För att någon ska kunna bli avskedad krävs att arbetstagaren grovt misskött sitt arbete.

Kan man bli uppsagd på grund av sjukdom?

Arbetstagaren ska vara uppsagd pga sjukdom och ha accepterat uppsägningen alternativ gjort en överenskommelse om att anställningen ska upphöra. I det senare fallet är det viktigt att arbetsgivaren verkligen har fullgjort sin rehabiliteringsskyldighet och att omplaceringsskyldigheten är uppfylld.

Kan man säga upp långtidssjukskriven?

Sammanfattningsvis kan alltså uppsägning p.g.a långtidssjukskrivning ske om det finns saklig grund för uppsägningen. För att uppsägningen ska anses vara saklig grundad måste arbetstagaren arbetsförmåga vara nedsatt en längre period och därmed medföra att arbete av betydelse inte kan utföras.

Vad säga till någon som är sjukskriven?

Även om man inte står varandra så nära är det bra att säga någonting i alla fall. Det kan räcka med att tala om att man tänker på personen. Men visst finns det fallgropar att se upp för. Ett exempel är att börja prata om sig själv och sina egna erfarenheter.

Hur många gånger får man vara sjuk på jobbet?

Det finns ingen begränsning för hur mycket en enskild ”får” vara sjuk. Är den anställde sjuk så är den det. Det finns alltså inga regler om att en anställd bara får vara sjuk ett visst antal dagar.

Hur många tillfällen får man vara sjuk per år?

Antalet sjuktillfällen ökade

Antal sjukfall
Sektor 2018 2017
Näringsliv 1 419 662 1 306 694
Kommun 598 213 527 902
Landsting 161 332 141 163

Kan man få sparken för att man är sjuk?

Att ha en sjukdom är i sig inte saklig grund för uppsägning och absolut inte för avskedande. Möjligheten att säga upp någon på grund av sjukdom kräver att arbetstagarens arbetsförmåga är så pass nedsatt att denne inte längre kan utföra arbete av någon betydelse för arbetsgivaren.

Share this post