Blogga

Kan man fa sparken utan anledning?

Kan man få sparken utan anledning?

Om du har misskött dina arbetsuppgifter har arbetsgivaren rätt att säga upp dig. Dock kan du inte bli uppsagd utan att först få en tydlig varning där det framgår vad du gjort fel. Det är dock viktigt att du är medveten om att du kan få sparken, även om du inte har orsakat någon ekonomisk skada till arbetsgivaren.

Hur räknar man LAS dagar kommunal?

Man räknar antal dagar inte antal timmar När man ska räkna de två åren är det sammanlagd anställningstid på 731 ”LAS-dagar” som gäller. Beräkningen sker utefter hur många dagar man jobbat, inte antal timmar. Det spelar alltså ingen roll om man enbart jobbar en-timmars pass eller åtta-timmarspass (se AD 2019 nr 56).

Hur räknas LAS dagar i kommunen?

Varje arbetspass med timlön räknas som ett arbetstillfälle. För vikariat med månadslön räknas varje sådan månad som 30 dagar. Det krävs totalt 731 tillfällen. Om du har avtalade dagar sammanhängande så räknas 30 dagar per månad.

Vad krävs för att få sparken?

Vid avsked måste du lämna arbetsplatsen omgående. Vid uppsägning har du en uppsägningstid. Blir du avskedad får du lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner. En arbetsgivare får avskeda en anställd enbart om han eller hon grovt har misskött sin anställning.

Enligt lagen får en anställd inte sägas upp utan saklig grund. Det finns två definitioner av saklig grund: uppsägning på grund av arbetsbrist och uppsägning på grund av personliga skäl. Men om du missköter dig grovt kan du även bli avskedad.

Vilka rättigheter och skyldigheter har arbetstagaren respektive arbetsgivaren?

Arbetstagarens skyldigheter

  • utföra arbete.
  • följa arbetsinstruktioner och ordningsföreskrifter.
  • ansvara för redovisningsmedel och vårda anförtrodd egendom.
  • följa säkerhetsföreskrifter.
  • använda skyddsutrustning och skyddsanordningar.
  • fråga arbetsgivaren om möjligheten att åta sig bisyssla.

Share this post