Trendig

Vart produceras flest klader?

Vart produceras flest kläder?

Hela 90 % av våra kläder tillverkas i Asien. Klädindustrin brottas även med dåliga arbetsförhållanden och textilarbetarnas lön är sällan mer än den lagstadgade minimilönen i landet, som ofta är så låg att den inte går att leva på.

Hur mycket tjänar sömmerskan och hur går det att leva på den lönen?

Sömmerskorna tjänar i snitt 760 kronor i månaden på att sy kläder till bland andra svenska jättarna Kappahl och Lindex på fabriker i Bangladesh. – Om min son blir sjuk så måste jag låna pengar från grannarna för att ta honom till doktorn, säger en av dem i rapporten från organisationen Fair Action.

Var säljs majoriteten av kläderna i Sverige?

– Dessa siffror stämmer väl överens med försäljningsutvecklingen på Tradera. Kläder är Traderas största kategori och bara under den här våren har antalet sålda plagg på Tradera ökat med hela 21%, vilket såklart är glädjande.

Vilka länder exporterar mest kläder?

Kina svarar för 38 procent av världens klädexport och är därmed världens största exportör av kläder.

Har Zara barnarbete?

Klädkedjan Zara är en av de företag som använder sig av barnarbete.

Hela 90 % av våra kläder tillverkas i Asien.

På vilket sätt är arbetsvillkoren för många textilarbetare dålig?

Kambodjas textilarbetare har fått nog av usla arbetsvillkor. Den senaste veckan har tusentals arbetare som syr kläder till bland annat Hennes&Mauritz demonstrerat och strejkat mot löner som inte går att leva på. Och utanför en fabrik har en grupp arbetare slagit läger dygnet runt i en protest.

Hur ser arbetsvillkoren ut i Bangladesh?

Fattigdom, undernäring, långvariga separationer från barnen och boende i slum. Så ser livet ut för de tre miljoner textilarbetare i Bangladesh som syr våra kläder. Bangladeshs blomstrande klädindustri vilar på kvinnor som utgör 80 procent av arbetskraften.

Vilka länder har dåliga arbetsvillkor?

Här är de 10 värsta länderna för arbetare.

  • Qatar. I och med valet av Qatar som värdnation för VM 2020 har internationell uppmärksamhet riktats mot de vidriga arbetsförhållandena för migrantarbetare i landet.
  • Förenade Arabemiraten.
  • Egypten.
  • Colombia.
  • Kazakstan.
  • Sydkorea.
  • Turkiet.
  • Filippinerna.

Hur ser arbetsförhållandena ut i Bangladesh?

80 procent av befolkningen lever på landbygden och hela 60 procent av arbetskraften arbetar inom jordbruket. Textil- och klädindustrin står för 80 procent av Bangladesh export. Landet är världens tredje största exportör av kläder, efter Kina och Turkiet, men före Indien som kommer på fjärde plats.

Varför tillverkas kläder i fattiga länder?

Enligt Världsbanken är textilindustrin den största bidragande orsaken till att fattigdomen där har halverats sedan 1990. Utvecklingen visar också att jobben inom textilindustrin får länder att ta klivet från jordbrukssamhälle till industrisamhälle.

Vilka köper mest kläder?

Främst är det yngre kvinnor som handlar för mycket. 52 % av kvinnorna 30-39 år uppskattar att hälften eller mer av det som de har i garderoben sällan eller aldrig används.

Share this post