Rekommendationer

Hur ska formaner beskattas?

Hur ska förmåner beskattas?

När en anställd får en förmånsbil räknas det som en löneförmån som den anställde ska betala skatt på. Skatten baseras på ett schablonbelopp (förmånsvärde) som fastställs av Skatteverket. Förmånsvärdet läggs ovanpå den anställdes lön och därefter betalar arbetsgivaren löneskatt precis som vanligt.

Får man bjuda anställda på alkohol?

Vad gäller om arbetsgivaren, för att fira en stor order, bjuder samtliga anställda på champagne? SVAR: Alkohol ryms inte inom personalvård. Sammankomsten ses istället som en personalfest, vilket innebär skattefrihet för de närvarande, om sådan intern representation inte förekommer för ofta.

Är parkeringsplats avdragsgill?

Parkering vid arbetet Kostnader som betalas för parkering vid arbetsplatsen de dagar som privatbilen används för tjänsteresor är avdragsgilla i deklarationen och görs vid avsnittet tjänsteresor. Den som gör tjänsteresor minst 160 dagar om året får göra avdrag för parkeringskostnader för samtliga arbetsdagar.

Är kundevent avdragsgillt?

Om ett företags utgifter för kundevent kan räknas som marknadsföring är hela beloppet fullt avdragsgillt. Det kräver i regel att aktiviteten riktar sig mot en obestämd krets av personer som kan anses vara potentiella kunder.

Får arbetsgivaren bjuda på fika?

Som arbetsgivare får du bjuda dina anställda på förfriskningar och enklare förtäring som inte anses vara en måltid. Det räknas som en personalvårdsförmån. Dessa förmåner är skattefria för medarbetaren så länge de är av mindre värde och erbjuds alla anställda som är aktiva på arbetsplatsen.

Kan man ta parkering på företaget?

Riksdagen har beslutat att förlänga skattefriheten för förmån av fri parkering vid arbetsplatsen till och med den 30 juni 2022. Det innebär att du som anställd får parkera gratis eller till subventionerat pris vid din arbetsplats utan att förmånsbeskattas för det.

Kan företaget betala parkering?

Det räknas som en skattepliktig förmån om du som arbetsgivare betalar parkering vid en anställds bostad. Det gäller både för privat bil och förmånsbil. Den anställda ska beskattas för förmånen och du ska betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på samma underlag.

Måste arbetsgivare tillhandahålla parkering?

Nej, arbetsgivaren har inte någon skyldighet att tillhandahålla parkeringsplatser för sin personal enligt lag. Det spelar inte någon roll att det är en arbetsgivare inom den offentliga sektorn.

Huvudregeln är att en förmån är skattepliktig om det inte särskilt reglerats att den är skattefri. Om förmånen är skattepliktig ska du som arbetsgivare betala arbetsgivaravgifter på värdet av förmånen och göra skatteavdrag för den anställda på samma sätt som när du betalar ut lön.

Share this post