Ny

Vad ar ALS for sjukdom?

Vad är ALS för sjukdom?

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en gemensam beteckning för en grupp motorneuronsjukdomar som kännetecknas av att de nervceller som styr skelettmusklerna dör. Ryggmärgens yttre del ersätts av bindväv, och de muskler som inte längre får impulser från nervsystemet förtvinar. ALS finns i flera olika former.

Vilka får ALS?

Annons: ALS är inte smittsamt och vem som helst kan få sjukdomen. Sjukdomen är vanligare bland män än kvinnor och debuterar i 80 % av fallen mellan 40 och 70 års ålder. Den största andelen av ALS-fall vet läkarna i dagsläget inte varför de uppstår.

Hur ärftligt är ALS?

Ärftlighet. Hos cirka 10 procent av de som drabbas finns ett ärftligt samband. Endast en liten del av dessa har tecken på genförändringar, mutationer.

Hur började din ALS?

Att ALS i varje fall delvis kan vara autoimmun har negligerats av forskarvärlden. Patienter med ALS har ofta även andra autoimmuna sjukdomar. Autoimmuna sjukdomar kan utlösas av infektioner, det vet vi. Det finns också en gemensam nämnare mellan hög fysisk aktivitet och fotsvamp (tinea pedis).

Hur länge kan man leva med ALS?

Den drabbade förlorar gradvis kontrollen över sina muskler och blir efter en tid förlamad för att sedan avlida. Sjukdomens förlopp är ofta ganska snabbt och patienterna överlever i snitt bara mellan två och fem år efter diagnos, men det finns en mycket stor variation mellan enskilda patienter.

Kan man få ALS av stress?

Forskningen visar att muterat superoxiddismutas klumpar ihop sig (aggregerar) och orsakar stress på flera nivåer i cellen. Daniel Bergemalms avhandling visar att detta medför aktivering av cellens skydd mot fria radikaler, felveckade proteiner och störd energiproduktion.

Vad är orsaken till ALS?

Världens yngsta patient avslöjade orsak till ALS-symptom genom analys av blod- och hudprover. Orsaken till sjukdomen var ett ofullständigt protein som inte kan ta bort fria syreradikaler. Annons: Svenska forskare har analyserat blod- och hudprover från ett tyskt spädbarn med ALS-liknande symptom.

Hur kollar man om man har ALS?

En neurolog ställer diagnosen utifrån sjukdomshistorien, det patienten berättar, samt en klinisk undersökning. Patienten berättar till exempel om en tilltagande svaghet i handen eller armen, om det är patientens enda symtom. Det kan vara en muskelsvaghet och inte en känselstörning eller någon synpåverkan.

Share this post