Allmänning

Nar ska en anlaggning aktiveras?

När ska en anläggning aktiveras?

Aktivering sker när anläggning kan tas i bruk enligt den aktiveringsrutin som finns beskriven i manualen för Anläggningsmodulen (AT).

Vad kan aktiveras?

En materiell anläggningstillgång som tagits fram internt ska nämligen aktiveras. Enligt K2 ska denna fråga avgöras med hjälp av övervägandeprincipen (se punkt 10.3). Utgör en tillgång till mer än 50 % en materiell tillgång anses hela tillgången utgöra en materiell tillgång.

Vad är ett anläggningsregister?

Syftet med ett anläggningsregister är att få en överblick och kontroll över anläggningstillgångarnas värde. Registret innehåller uppgifter som till exempel anskaffningstidpunkt, anskaffningsvärde och hur länge man tror sig kunna använda anläggningstillgången i verksamheten (även kallat nyttjandeperiod).

När lägga som anläggningstillgång?

Om inköpet avser reparation och underhåll är beloppsgränsen 100 000 kr för att klassificeras som anläggningstillgång.

Vilka utgifter får aktiveras?

För att kunna aktivera utgifter för utvecklade materiella eller immateriella tillgångar krävs det att tillgångarna med hög sannolikhet kommer att ge företaget framtida fördelar, det vill säga att tillgångarna mycket troligt kommer att ge avkastning i framtiden.

Vilka kostnader ska aktiveras?

3 § femte stycket ÅRL). Utgifter för reparationer, underhåll och förbättringar som inte är värdehöjande, d.v.s. utgifter som endast syftar till att tillgången ska bibehålla sitt ursprungsvärde, får inte räknas in i anskaffningsvärdet för tillgången, utan ska redovisas som kostnad i resultaträkningen.

När är det inventarier?

Inventarier är tillgångar som köps in med syfte att användas i verksamheten. Exempel på inventarier är verktyg, möbler, bilar, datorer och affärsinredning. Inventarier är avsedda att stadigvarande användas i företaget, medan lagertillgångar är avsedda att förbrukas eller säljas.

Share this post