Frågor

Varfor ar det svart att fatta beslut under stress?

Varför är det svårt att fatta beslut under stress?

Stressen tränger på och i det här läget är den naturliga reaktionen att ta till drastiska lösningar. Problemet är att extremlösningar snarare gör situationen värre. Så här kan du göra i stället. Pressade situationer får hjärnan att se saker i svart eller vitt och att välja denena ytterlighetslösning eller den andra.

Många gånger gör vi som vi alltid har gjort eftersom vi det är så vi är programmerade – hjärnan är inställd på att spara energi. Särskilt gäller detta i pressade situationer – stress leder helt enkelt till tunnelseende och vi går på våra instinktiva reaktioner. – Ta som exempel att du blir jagad av rånare.

Hur fattar människor beslut?

Forskare inom psykologi började intressera sig för hur människor fattar sina beslut. Gång på gång visade de hur människor knappast är rationella varelser. Tvärt om, vi är irrationella och våra beslut påverkas av såväl våra egna känslor som sociala faktorer och situation. Vi är dessutom irrationella om och om igen.

Kan man fatta dåliga beslut?

Som ledare krävs det förmåga att kunna fatta beslut. Ibland blir det bra, ibland inte. Ibland innebär beslutet negativa konsekvenser oavsett åtgärd. Att aktivt fatta ett bra beslut är långtifrån lika svårt som att aktivt fatta ett dåligt beslut.

Hur vet man vad som är rätt beslut?

Man behöver inte vara fördomsfull och skrockfull för att hitta saker som kan hjälpa oss att välja rätt då och då. Det kan vara allt från att läsa om något som du funderat över till att stöta ihop med en person som du precis tänkte på. Tillvaron är full av små ledtrådar som kan hjälpa oss att fatta beslut.

Hur kommer det sig att vi ibland fattar dåliga beslut när vi är under stress?

Fatta viktiga beslut Extrem 2: Du brukar fatta beslut utifrån fakta och analys, men under stress blir det extremt. Du blir paralyserad av alla fakta och kan inte bestämma sig. Alternativet: Se vad det funnits för risker i den här typen av beslut tidigare. Gå igenom data och se vad det finns för konflikter.

Hur tar jag rätt beslut?

5 supersmarta sätt att lära sig fatta rätt beslut

  1. LÄS OCKSÅ OM BOKEN: Konsten att sätta smarta mål – och att nå dem.
  2. Bli uppmärksam på tecken i vardagen.
  3. Lita på din egen magkänsla.
  4. Använd sunt förnuft.
  5. LÄS OCKSÅ: Så här gör du för att våga säga nej.
  6. Lyssna på ditt samvete.
  7. Strukturera dina tankar.

Share this post