Allmänning

Har man ratt att jobba halvtid?

Har man rätt att jobba halvtid?

Laglig rätt till deltid förekommer i princip endast i två fall, nämligen: ‚ föräldraledighet enligt föräldraledighetslagen och ‚ tjänstledighet för studier, enligt lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. I övriga fall krävs en överenskommelse, dvs att arbetsgivare och du är överens.

När skriver man en 66a?

Som arbetsmiljöombud eller skyddsombud kan du skriva en begäran om arbetsmiljöåtgärder till arbetsgivaren. Läs om hur du gör. Ta hjälp av mall och exempel.

Hur skriver man en 66a?

Den bör helst vara skriftlig och hänvisa till paragrafen.

  1. I framställan ska skyddsombudet först klargöra vilka brister hon vill ha åtgärdade.
  2. Därefter ska framställan beskriva krav på åtgärder.
  3. Slutligen bör skyddsombudet klargöra hur hon tänker agera om kraven inte uppfylls.

Kan man jobba 50 procent?

Att arbeta deltid betyder att man arbetar till exempel 25, 50 eller 75 procent av en heltidstjänst. Inom vissa branscher, till exempel klädbranschen, är det vanligt att anställa personal på deltidstjänster. Det innebär att även om en person vill börja arbeta mer så är det inte möjligt på just den tjänsten.

När får man börja jobba halvtid?

Att tänka på om du vill arbeta deltid Arbetsgivaren måste godkänna att du går ner i arbetstid. Undantaget är om du har barn som är under 8 år eller som inte gått ut första klass ännu. Då har du lagstadgad rätt att arbeta deltid och gå ner som mest 25%.

Vad betyder 66a?

Om skyddsombudet begär arbetsmiljöåtgärder – (benämns ofta 66a-framställan) Skyddsombudet kan begära åtgärder i arbetsmiljön av arbetsgivaren, med stöd av 6 kap. 6a § arbetsmiljölagen när det gäller arbetsmiljöfrågor. Ett lokalt skyddsombud kan enbart begära åtgärder inom det egna skyddsområdet.

Får man stämpla halvtid?

Ja, du kan få a-kassa om du arbetar deltid eller halvtid under arbetslösheten, men det finns vissa regler som ska tillämpas. Arbetar du deltid eller halvtid kan du få ersättning i upp till 60 veckor i kombination med arbete.

Share this post