Trendig

Nar behover man kitta om fonster?

När behöver man kitta om fönster?

Ett tips är att se över fönstren för att se om färgen eller gamla kittbitar börjat lossna. Om detta har inträffat behöver man kitta om sina fönster på nytt. Om man kollar sina fönster regelbundet är det här lätt att upptäcka och går enkelt att fixa.

Vad är kitta?

Att kasta någonting hårt.

Måste man ta bort allt gammalt kitt?

Kittet behöver man bara ta bort om det är sprucket och om man kan ana att det trängt in vatten och utsatt träet för fukt. Då ska allt kitt skrapas bort för att man ska kunna ta ur rutan och behandla träet.

Hur länge håller fönsterkitt?

När kittet börjar spricka och/eller lossna är det hög tid att kitta om fönstret. Det brukar behövas vart femte till vart tionde år, lite beroende på hur mycket väder och vind fönstret får utstå. Först måste gammalt kitt tas bort, och ytorna slipas helt rena. Är fönsterkittet riktigt dåligt måste allt kitt tas bort.

Varför torkar inte kittet?

Det beror i så fall på att grundoljning och grundmålning inte skett som det borde. Då suger träet åt sig fukten från linoljekittet och kittet spricker när det torkar.

Kan man kitta fönster på hösten?

Vintern är en tid då många upptäcker att de har dåliga fönster som släpper in kyla, blåst och skapar kallras. Det är en seglivad myt att du måste vänta med din fönsterrenovering till våren eller sommaren på grund av snö, slask eller kyla.

Kan man kitta fönster när det regnar?

Fönstren får inte heller vara fuktiga så har det regnat nyligen bör du vänta någon dag. Man kan mäta fuktigheten i träet med en fuktmätare som går att köpa i färghandeln. Ett värde runt 14% är bra. Börjar det närma sig 18-20% är träet för fuktigt och du bör inte påbörja en fönsterrenovering.

Måste man Grundmåla kitt?

Om virket i falsen är mycket uttorkat eller grått är det bra att grundolja och grundmåla före kittning. Målning kan ske direkt efter kittningen men det är enklare att vänta till dagen efter då det är lättare att måla på härdat kitt.

Vad kan man använda istället för fönsterkitt?

Om du nånsin har försökt kitta fönster så vet du hur svårt det är. Men arbetet blir så mycket lättare om du i stället för kitt och kittkniv använder termokitt i fogpatron. Arbetsgången är densamma, men det är mycket lättare att kontrollera kittmängden.

Kan fönsterkitt bli för gammalt?

Oljan i färgen har torkat ut, färgen flagar och regnvatten tränger in i fönsterkittet. Kittet blir vått och lossnar. Anledningen kan också vara att du målat med fel färgtyp. Plastfärg till exempel.

Hur länge håller kitt?

Share this post